Video player inladen...

Oma op gigantisch dakschilderij kijkt neer op Parijse ringweg

Het dak van een congrescentrum in Parijs is door twee graffiti-kunstenaars omgetoverd tot een reusachtig schilderij van 2,5 hectare, het grootste van Europa. De "boulevard périphérique" snijdt er dwars doorheen.

Wie over de eeuwig drukke ringweg van Parijs raast zal het niet merken, maar hoog boven het asfalt, tussen de Porte de Versailles en de Porte de la Plaine is de Franse hoofdstad een nieuw, bijzonder kunstwerk rijker. Paviljoen 3 van het expocentrum Viparis (Paris Expo Porte de Versailles) heeft een nieuw kleurrijk dak. De Franse graffitikunstenaars Ella & Pitr hebben er een gigantisch schilderij op aangebracht in rood, wit, grijs en zwart. 

Het stelt een oude vrouw voor die peinzend, kin in de hand, neerkijkt op de Parijse ringweg . “Het toont het contrast tussen haar manier van leven en de rest van de maatschappij,” zeggen de kunstenaars aan de Franse zender RFI. De twee keer drie rijstroken van de “boulevard périphérique” snijden het kunstwerk middendoor. 

Lees verder onder de foto:

AFP or licensors

Het werk beslaat 2,5 hectare of zo’n 4 voetbalvelden en is daarmee de grootste muur- of dakschildering van Europa. De kunstenaars hebben er tien dagen aan gewerkt, met verdunde acrylverf en spuitbussen. Om zicht te krijgen op de vorm van het dak maakten Ella & Pitr gebruik van drones. Ze hielden bij hun ontwerp ook rekening met schoorstenen of luchtkleppen.

Lees verder onder de foto:

AFP or licensors

Het werk is te zien van op het dak van een ander paviljoen van hetzelfde centrum. Of vanuit een drone. De straatkunstenaars rekenen er ook op dat de foto’s en bewegende beelden van hun creatie de wereld rondgaan. 

Ella & Pitr, die ook al straatkunst op grote schaal maakten in onder meer Noorwegen, Colombia en Nederland, zijn van oordeel dat er al genoeg muurschilderingen zijn op voor de hand liggende plaatsen. Zelf vinden ze het interessanter om op een dak te werken, alleen zichtbaar voor wie echt zoekt.   

Het dakschilderij blijft bestaan tot 2022. Dan wordt de expohal afgebroken om de site voor te bereiden voor de Olympische Spelen van 2024.

AFP or licensors

Bekijk hieronder luchtbeelden van het reusachtige schilderij:

Video player inladen...

Meest gelezen