Het skelet van Valentijn.
VRT/Saskia De Schutter

Resten Valentijn uit rottingsvat: derde bad nodig voor skelet opgegraven potvis volledig schoongemaakt is

Aan de UGent is vanmorgen het rottingsvat geopend met daarin de resten van potvis Valentijn. Het dier spoelde 30 jaar geleden aan in Oostduinkerke en werd begraven. Vorige maand is Valentijn weer opgegraven en wat overbleef ging naar een rottingsvat van de Gentse Universiteit, om het skelet helemaal schoon te maken.

Het kadaver van Valentijn, de potvis die in Koksijde is opgegraven, ondergaat in Merelbeke een kuur in een rottingsvat. Dat is nodig om de restanten rond de beenderen van het dier te weken.

Een team van drie à vier deskundigen dompelt het kadaver enkele keren in een rottingsvat aan de faculteit Diergeneeskunde in Merelbeke. Een procedure die enkele weken in beslag neemt, waarbij een oplossing van water en detergent de vlees- en vetresten van de beenderen losmaakt.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Valentijn heeft zijn tweede "bad" achter de rug. Er volgt nu nog een derde en laatste bad waarvoor vers water nodig is. De losse beenderen zullen daarna gedroogd worden en gereconstrueerd.

(lees voort onder de foto's)

Het karkas van de potvis.
VRT/Saskia De Schutter
Medewerkers van de UGent met een stuk wervel van potvis Valentijn.
VRT

Valentijn?

Potvis Valentijn spoelde in 1989 aan op het strand Sint-André in Oostduinkerke. Het gemeentebestuur besliste toen om de potvis te begraven op het domein van abdijhoeve Ten Bogaerde. Bedoeling was om het 17 meter lange dier later weer op te graven. Het schoongemaakte skelet wordt eerst onderzocht en later tentoongesteld in het Visserijmuseum van Oostduinkerke.

Meest gelezen