China: "Vermoedelijke explosie" leidt tot kleine aardbeving op de grens met Noord-Korea

In de Chinese stad Hunchun is een aardbeving gemeld met een kracht van 1.5. Dat is niet zo veel, maar opvallend is dat de Chinese seismologische dienst spreekt over "een vermoedelijke explosie". In die buurt hield Noord-Korea eerder ondergrondse kernproeven. Als het inderdaad om een kernproef gaat, zou het de eerste zijn sinds de toenadering met VS-president Donald Trump.

Hunchun, vlak bij de grens met Noord-Korea en Rusland, wordt al wel vaker getroffen door aardbevingen. Sommige zijn natuurlijk, andere waren het gevolg van ondergrondse kernproeven op de testsite van Punggye-ri over de grens met Noord-Korea. 

Vanmiddag is in Hunchun opnieuw een kleine aardbeving met een magnitude van 1.5 opgemeten. Opvallend is dat die volgens de Chinese seismologische dienst plaatsvond net onder de oppervlakte en dat die "vermoedelijk het gevolg is van een explosie". Meer uitleg is er niet gegeven.

Nog geen uur eerder werd in China aangekondigd dat president Xi Jinping nog deze week onverwacht een bezoek zal brengen aan Noord-Korea. Het omstreden kernprogramma van het stalinistische regime in Noord-Korea en het vastlopen van de toenadering van Pyongyang met de Amerikaanse president Donald Trump staan daar op de agenda.

Hunchun ligt vlakbij de grens met Noord-Korea en met Rusland. Die stad ligt niet zo ver van Punggye-ri, de site waar Noord-Korea in het verleden ondergrondse kernproeven heeft gehouden. Bij de laatste grote kerntest in september 2017 zou die site grotendeels verwoest zijn. Kort daarop reikte Noord-Korea de hand naar Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Vorig jaar was er in Singapore een top tussen president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Eerder dit jaar is de toenadering echter vastgelopen op de mislukte top tussen Kim en Trump in Vietnam.

De aardbeving van vandaag wil nog altijd niet zeggen dat Noord-Korea opnieuw een kernproef heeft gehouden. Officieel is de nucleaire testsite van Punggye-ri zelfs gesloten als "gebaar van goede wil". Volgens bondgenoot China is er blijkbaar wel een "grote explosie" geweest. Dat zou een kleine kernproef kunnen geweest zijn, maar even goed een proef met een erg zwaar conventioneel explosief zoals de Amerikaanse "Mother of All Bombs". Ook dat zou een beperkte blijk van ongenoegen vanuit Noord-Korea zijn in de richting van China en vooral de Verenigde Staten.

Meest gelezen