Vlaamse Milieumaatschappij ving dit jaar met één val al 715.000 Chinese wolhandkrabben

Op de Kalkenvaart in Wichelen in de provincie Oost-Vlaanderen start de Vlaamse Milieumaatschappij met de bouw van een tweede val om Chinese wolhandkrabben te vangen. De eerste val in Vlaanderen staat in Grobbendonk op de Kleine Nete.  De Chinese wolhandkrab is een ingevoerde soort die zeer schadelijk is voor planten en dieren in onze wateren omdat ze de bodem helemaal kaal vreet. In de val in Grobbendonk werden dit jaar al zo'n 715.000 wolhandkrabben gevangen.

"De aannemer start vandaag met betonwerken aan de Kalkenvaart in Wichelen om een tweede val te bouwen," zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij.  "Waarom in Wichelen? Omdat er daar heel veel wolhandkrabben voorkomen. Eigenlijk worden er wolhandkrabben in heel Vlaanderen gesignaleerd maar helaas is het niet mogelijk om op alle plaatsen vallen te  bouwen." 

Zo'n val heeft de vorm van een brievenbus met een smalle gleuf bovenaan die over de hele breedte van de bedding gezet wordt. De krabben kunnen door de gleuf wel naar binnen maar niet meer naar buiten. Ze zoeken dan een uitweg. En dat is een buis langs waar ze omhoog kruipen naar een opvangbak op de oever.

Lees voort onder de foto's van de val.

Foto: VMM

Verdelgen of visvoeder

"In onze val in Grobbendonk in de provincie Antwerpen hebben we sinds begin dit jaar al zo'n 715.000 krabben gevangen. Dat wijst erop dat die val goed werkt," zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. "De gevangen krabben worden eerst verdoofd. Dan verhakselen we ze en worden ze afgevoerd naar Rendac omdat ze tot hiertoe verder geen nut hebben." 

Rendac is het bedrijf dat in opdracht van de overheid kadavers en dierlijk restmateriaal ophaalt voor verwerking en vernietiging. 

"Ondertussen gaat het om een heel grote hoeveelheid krabben en we zijn aan het kijken of er eventueel toch een andere mogelijkheid is om ze te verwerken. We denken eraan om er visvoer van te maken," zegt Katrien Smet. "We zijn ook al gecontacteerd door een firma die ze terug wil exporteren naar China. Maar als Vlaamse overheid is die piste voor ons voorlopig niet haalbaar. Maar wij bekijken het nog." 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen