Informatietaak Vande Lanotte (SP.A) en Reynders (MR) verlengd: "Toestand niet hopeloos, hopen op regering in oktober"  

Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) hebben verslag gedaan bij koning Filip over hun informatieopdracht met het oog op de vorming van een federale regering.  Hun opdracht wordt verder verlengd tot 1 juli. Vande Lanotte en Reynders hopen op een snelle regeringsvorming. "We zouden tegen de maand oktober een regering moeten hebben die de begroting kan opstellen", aldus informateur Johan Vande Lanotte. Hij liet ook optekenen dat de toestand niet hopeloos is.

Reynders en Vande Lanotte kregen hun informatieopdracht op 30 mei, een opdracht "om de uitdagingen waar ons land voor staat te identificeren en om de mogelijkheden en de noodzakelijke voorwaarden tot de vorming van een federale regering na te gaan".

Er volgde een eerste tussentijdse verslag op 6 juni, waarbij de missie van de informateurs met 10 dagen werd verlengd. Vandaag brachten de twee informateurs opnieuw verslag uit bij de koning en zoals verwacht wordt de opdracht verder verlengd. Op 1 juli brengen Vande Lanotte en Reynders opnieuw verslag uit op het Paleis.

Intussen gaan de informateurs discreet verder praten met de voorzitters van partijen "die voor de regeringsvorming een rol kunnen spelen". Tijdens hun eerste gesprekken hebben Vande Lanotte en Reynders aan de partijen een gedetailleerd overzicht gevraagd over een aantal punten. "We gaan hen de komende 14 dagen daarmee confronteren", verklaarde Johan Vande Lanotte op een persconferentie.

Het gaat daarbij onder meer over koopkracht, klimaat, arbeidsmarkt, armoedebestrijding, jobcreatie of migratie."We proberen door inhoudelijk te werken een aantal bouwstenen te geven voor de fases die nadien zouden moeten komen."

Begroting in oktober?

Een van de dringendste punten is de begroting, en met name het voorziene begrotingstekort van 11 miljard in 2021. In oktober zou er een begroting op tafel moeten liggen. "Daarvoor is er een meerderheid nodig en op dit moment is er geen meerderheid aanwezig die daaraan kan werken", aldus informateur Johan Vande Lanotte.

"We zouden moeten tegen de maand oktober een regering hebben die een begroting kan opstellen. Als er geen begroting wordt gemaakt, verslechtert die begroting. En dat gaan de burgers betalen", klinkt het.

Of er dan eventueel een noodregering moet komen, zoals Paul Magnette (PS) opperde, wilde Vande Lanotte niet becommentariëren. Volgens de informateurs zijn er "meerdere formules nog mogelijk". "De vraag is hoe haalbaar ze zijn. Maar we moeten niet doen alsof de toestand hopeloos is. We zijn nu drie weken na de verkiezingen. Er is geen man overboord."

"Postelectorale sfeer"

Volgens de informateurs zitten we op dit moment nog in een specifieke postelectorale sfeer. "We zijn nog iets te vroeg na de verkiezingen. Er zijn veel partijen die moeilijke verkiezingen hebben gehad. Ze zitten nu nog in een defensieve reflex. Dat is ongewoon, want meestal heb je na een verkiezingen enkele partijen die het goed hebben gedaan en die kunnen trekken aan die regeringsvorming."

In dat licht hekelt Vande Lanotte de "vele verklaringen" die politici de voorbije dagen hebben gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de PS over een eventuele samenwerking met de N-VA en de veto's, al wil de informateur niet specifiek verwijzen naar partijen. "We moeten uit al die verklaringen proberen te achterhalen wat daar achter zit. Op dit moment is dat nog niet zo duidelijk. Maar niets is wat het lijkt."

Bekijk hieronder de persconferentie van de informateurs:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de analyse van Goedele Devroy uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen