Rudi Vranckx blikt terug op oud-president Mursi: "De verkeerde man op de verkeerde plaats"

Het overlijden van Egyptisch oud-president Mohammed Mursi kwam onverwachts. Oorlogsjournalist Rudi Vranckx ziet met hem een man verdwijnen die nooit voldaan heeft aan de torenhoge verwachtingen. De eerste vrij verkozen president sinds de val van Mubarak, die een land achterliet met immense problemen. "Hij is nooit verbindend genoeg geweest om tegen de krachten op te tornen die hem uiteindelijk van de macht verdreven hebben", zegt Vranckx. 

Oud-president Mursi was de eerste vrij verkozen president van Egypte sinds de val van Mubarak bij de Arabische opstanden in 2011. "Er waren grote verwachtingen van hem, maar het is een even grote teleurstelling geweest", zegt Vranckx.  "Mursi was de verkeerde man op de verkeerde plaats op een cruciaal moment van de Arabische en de Egyptische geschiedenis en dat had desastreuze gevolgen."

"Nooit verbindend genoeg"

Dat de leider van de Moslimbroeders op heel wat tegenstand kon rekenen, was snel duidelijk. Hij is er echter nooit in geslaagd om boven die tegenstand uit te komen. "Hij is nooit verbindend genoeg geweest om tegen de krachten op te tornen die hem uiteindelijk van de macht verdreven hebben. Krachten zoals de militairen met zijn minister van defensie Abdul Fatah Al-Sisi - die nu alle macht in handen heeft - en Saoudi-Arabië en de Emiraten, die achter de schermen zijn val hebben bewerkstelligd", vult Vranckx aan.

Mursi is gestorven omdat zijn diabetes en leverziekte niet goed genoeg verzorgd zijn

Rudi Vranckx, oorlogsjournalist

Volgens Vranckx is Mursi nooit mentaal uit de catacomben kunnen komen met zijn Moslimbroeders. "Ze hebben een grote overwinning behaald, maar ze dachten dat de winnaar alle macht zou krijgen. Hij heeft nooit kunnen verbinden met de andere krachten van de oppositie: niet met de studenten die de opstand gedaan hebben en niet met de seculiere oppositie." De dood van Mursi kan bovendien beschouwd worden als een vorm van marteling. "Hij is gestorven omdat zijn diabetes en leverziekte niet goed genoeg verzorgd zijn."

Symbool van een mislukte revolutie

"Mursi laat een land achter met immense problemen, misschien nog groter dan toen de Arabische opstanden losgebarsten zijn", vult Vranckx aan. "Jeugdwerkloosheid, uitzichtloosheid en een toenemend extremisme bij gebrek aan alternatief. Uiteindelijk is hij een van de 60.000 politieke gevangenen die er in Egypte zijn en de drukkookpan en de mogelijke problemen voor Egypte zijn gebleven."

Wat Mursi nalaat is een land dat nog meer verdeeld is dan tevoren

Rudi Vranckx, oorlogsjournalist

Met Mursi verdwijnt een symbool in de Egyptische geschiedenis. "Een symbool van een mislukte revolutie", besluit Vranckx. "Wat hij nalaat is een land dat nog meer verdeeld is dan tevoren, met studenten die in de gevangenis gevlogen zijn en met een oppositie die monddood gemaakt is, maar ook met basisproblemen die gebleven zijn zoals corruptie en de militaire almacht."

Bekijk hier de boodschap van Rudi Vranckx uit "het journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen