Video player inladen...

Vrijgelaten activist Joshua Wong: "Steeds meer mensen in Hongkong zullen protesteren als eisen niet worden ingewilligd"

Na de grootste betoging ooit, met twee miljoen deelnemers, is de leider van het protest in Hongkong, Joshua Wong (links op foto), vrijgelaten. Hij had twee maanden in de cel gezeten voor zijn rol in het studentenprotest in 2014 voor meer democratische verkiezingen.  De student herhaalde dat de uitleveringswet waartegen de activisten nu betogen, moet worden afgeschaft en dat regeringsleider Carrie Lam moet opstappen. 

Met zijn kleren en schrijfgerief in een paar plastic zakken kwam Joshua Wong enkele uren geleden uit de gevangenis. Hij had een celstraf van twee maanden uitgezeten voor eerdere protesten. De nu 22-jarige Wong stond al in 2014 op de barricades voor meer democratische verkiezingen in Hongkong. Omdat hij toen nog een tiener was, werd zijn straf van drie naar twee maanden omgezet. In een andere rechtszaak won hij in beroep. 

Van de massabetogingen die zijn Paraplu-beweging (Umbrella Movement) nu in gang heeft gezet, heeft Wong in de gevangenis niet veel kunnen merken. Maar in zijn eerste interview net buiten de gevangenispoort, klonk hij al meteen strijdvaardig. Wong wil dat de omstreden uitleveringswet volledig wordt geschrapt en dat de bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, opstapt. 

Zoniet zullen de volgende weken nog veel meer dan twee miljoen mensen zich aansluiten bij onze strijd, tot we onze basisrechten en onze vrijheid terugkrijgen. 

Joshua Wong, studentenleider

Samen met een vriend bezocht Joshua Wong (foto boven, links) een gedenkteken voor een jonge betoger die te pletter was gestort toen hij een protestspandoek ophing tegen de uitleveringswet. 

Bestuurder Carrie Lam (foto onder)  had haar excuses aangeboden voor de onrust die is ontstaan door de invoering van een nieuwe uitleveringswet. Door die wet zouden verdachten kunnen worden uitgeleverd aan China.

De wet is nu opgeschort maar gisteren zijn opnieuw honderdduizenden inwoners van Hongkong op straat gekomen. Ze vrezen dat Lam te veel in de greep zit van de Chinese regering en eisen dat ze opstapt. 

AFP or licensors

Verschillende betogers hebben de nacht doorgebracht voor het regeringsgebouw.  Ze hebben de straten vrijgemaakt, maar blijven in de buurt. Ze plannen vandaag stakingen en kleinere acties. 

Onderstaande beelden in timelapse geven een impressie van de indrukwekkende mensenzee in de straten:

Video player inladen...

Meest gelezen