Vorige maand al stuurde de VS het supervliegdekschip USS Abraham Lincoln naar de regio.

VS stuurt 1.000 soldaten naar Midden-Oosten "om bedreigingen in de lucht, op zee en op de grond hoofd te bieden"

De Verenigde Staten gaan ongeveer 1.000 extra manschappen sturen naar het Midden-Oosten. Dat heeft waarnemend minister van Defensie Patrick Shanahan gezegd. De spanningen tussen de VS en Iran lopen steeds meer op, zeker sinds de incidenten op twee olietankers in de Straat van Hormuz vorige week.

De beslissing komt er op verzoek van het Amerikaanse centrale commando Centcom, dat de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten leidt. Dat had graag 20.000 extra manschappen gestuurd, maar het Pentagon houdt het op 1.000.

"De recente Iraanse aanvallen bevestigen de betrouwbare inlichtingen die we hebben over het vijandige gedrag van Iraanse troepen", schrijft Patrick Shanahan in een verklaring. Hij zegt dat de VS niet uit is op een conflict met Iran.

Door extra troepen te sturen wil Washington naar eigen zeggen "bedreigingen in de lucht, op zee en op de grond beter het hoofd kunnen bieden" in de regio en de Amerikaanse belangen beschermen. Ook moet op die manier de veiligheid van het Amerikaanse legerpersoneel dat ter plaatse actief is, gegarandeerd worden.

"President Donald Trump wil hiermee een signaal geven dat Iran in het oog gehouden wordt", zegt VS-correspondent Björn Soenens.

Nieuwe foto's

De VS en Iran leven op gespannen voet, zeker sinds de gebeurtenissen in de Golf van Oman vorige week. In de Straat van Hormuz raakten twee olietankers beschadigd bij incidenten. Volgens de VS heeft Iran de schepen aangevallen.

Vorige week publiceerde de VS videobeelden waaruit die Iraanse betrokkenheid zou moeten blijken. Daarop zou te zien zijn dat soldaten van de Iraanse Revolutionaire Garde een niet-ontplofte mijn van een van de schepen weghalen. Dat zou volgens de VS erop wijzen dat Iran bewijsmateriaal zou hebben proberen te verdoezelen.

Gisteravond heeft het Amerikaanse leger nieuwe foto's vrijgegeven die hun stelling dat Iran verantwoordelijk is, kracht moeten bijzetten. Op die foto's zou duidelijker te zien zijn hoe Iraanse militairen een niet-ontplofte mijn uit het schip halen. Een van de foto's toont ook een gat in de romp van een van de schepen. 

(lees verder onder de foto's)

Iran: "Meer laagverrijkt uranium opslaan"

Vorige maand stuurde de VS al eens 1.500 extra troepen naar de regio, in een reactie op een sabotageactie tegen olietankers. Toen zei de VS ook dat Iran verantwoordelijk was.

Iran heeft er intussen mee gedreigd een deel van het nucleaire akkoord niet meer na te leven, als Europa niet meer doet om de Amerikaanse sancties tegen Iran te verlichten. "Iran leeft in een economische wurggreep door die sancties", zegt Björn Soenens. "De olie-inkomsten worden afgesneden, er is bijna geen handel."

Iran waarschuwt nu dat het tegen 27 juni meer laagverrijkt uranium zal hebben opgeslagen dan is toegestaan volgens het nucleaire akkoord van 2015.

Meest gelezen