Wat doet stilte met een mens? Cathy gaat vier maanden op stiltereis

Morgen vertrekt Cathy Camertijn uit Hemiksem richting Schotland. Ze trekt vier maanden lang door Europa, waar ze op zoek gaat naar “de stilte". Deze middag kwam Cathy met haar omgebouwde busje langs bij Radio 2 Antwerpen.

Een stiltereis, moet je dan vier maanden zwijgen? “Gelukkig niet!”, lacht Cathy Camertijn. “Ik ga het thema stilte in de breedste zin van het woord verkennen. Ik ga kijken naar de natuur, steden, kunst, economie… stilte is voor mij een beetje mijn lens voor deze reis.” Hoe ziet stilte er uit? En hoe hoor je stilte? Dat hoopt Cathy te onderzoeken tijdens haar reis. 

Vier maanden alleen door Europa reizen, een droom die werkelijkheid wordt voor Cathy. “Ik heb dat altijd al willen doen, ik kijk echt op naar mensen die dat durven. Toen ik 18 jaar werd kreeg ik van mijn ouders de kans om alleen naar Amerika te gaan. Maar dat heb ik toen niet gedurfd.”

Angst binnen de perken

Cathy werkte hard aan zichzelf en voelt dat de tijd rijp is. “Ik heb heel hard gewerkt aan mijn angsten die gepaard gaan met alleen reizen. Hoe ga je om met eenzaamheid? Mijn angsten zijn nog niet volledig weg maar ze zijn momenteel binnen de perken, genoeg om te kunnen vertrekken”, vertelt Cathy. “Het moeilijkste is vooral het gemis van mijn dochter. Ze is nog maar 6 jaar. Dat is emotioneel wel het moeilijkste. Maar ik voel dat ik er klaar voor ben. Ik kijk er al naar uit om de deuren van mijn busje open te zetten en te kijken naar dat mooi uitzicht. Ik kijk er naar uit om alles en niets tegelijk te voelen.”

Als je de reis van Cathy graag wil volgen, dan kan dat via deze website

Ook bij ons kan je de belevenissen van Cathy de hele zomer lang volgen. Ze vertelt er één keer per week over, tussen 12 uur en 13 uur, bij Radio 2 Antwerpen. 

Cathy staat bij haar busje waarmee ze op stiltereis gaat.

Meest gelezen