De Amerikaanse ambassadeur Friedman met de Israëlische premier Netanyahu en hun echtgenotes in Ramat Trump.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Welkom in Trump Heights; Israël geeft naam van VS-president Trump aan nederzetting op de Golanhoogvlakte

Op de Golan is Trump Heights of Ramat Trump ingehuldigd. Het gaat om een kleine Joodse nederzetting in gebied dat in 1967 op Syrië werd veroverd. Het is vooral een eerbetoon van de Israëlische regering aan haar belangrijkste bondgenoot die onlangs als eerste staatshoofd de annexatie van de Golan door Israël erkend heeft.

Ramat Trump (Nieuw-Hebreeuws voor "de heuvel van Trump") is een kleine nederzetting, maar er was hoog bezoek naar de Golan gekomen voor de inhuldiging. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zwaaide uitgebreid de lof van de Amerikaanse president die voor hem de belangrijkste bondgenoot is die Israël ooit heeft gehad. 

De Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman sprak over een unieke tijd waarin "een Amerikaans president de eigenschappen wijsheid, inzicht, gezond verstand en moed combineert". 

Is het dan een erg bescheiden nederzetting met slechts enkele tientallen inwoners, dan was president Donald Trump op Twitter duidelijk in zijn nopjes met het eerbetoon.

Eerder waren in Israël ook al pleinen, straten en een metrostation in Jeruzalem naar huidig president Trump genoemd. Trump heeft eerder niet enkel zijn ambassade in Israël laten verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem dat hij erkent als hoofdstad van Israël; onlangs kondigde hij ook als eerste buitenlandse staatshoofd aan dat hij de annexatie van de Golanhoogvlakte -waar Trump Heights gelegen is- door Israël gaat erkennen. 

De Golan is volgens internationaal recht Syrisch grondgebied dat tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 door Israël veroverd is. In 1981 heeft Israël de Golan eenzijdig geannexeerd, maar dat wordt door geen enkele andere staat dan de VS erkend. Op de Golan wonen 25.000 Arabieren -vooral druzen- en 22.000 Joodse kolonisten uit Israël. Het geïsoleerde, maar strategisch erg belangrijke plateau is dus vrij geïsoleerd en trekt lang niet zo veel Joodse kolonisten aan als de Westelijke Jordaanoever. 

U kan hieronder de reportage in "Het Journaal" herbekijken:

Video player inladen...

Meest gelezen