Videospeler inladen...

Na moord op Duitse politicus: "12.700 rechtse extremisten in Duitsland in staat tot geweld"

De Duitse veiligheidsdiensten zijn nog niet zeker of de moordenaar van CDU-politicus Walter Lübke alleen gehandeld heeft of dat er sprake is van een rechts-extremistisch terreurnetwerk. Lübke is begin deze maand vermoord in zijn woning nabij Kassel.

"Dit is een aanslag tegen ons allemaal, tegen onze staat en ons vrij en democratisch systeem", zo zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) vanmiddag op een persconferentie. Daar is meer uitleg gegeven over de moord op de lokale CDU-politicus Walter Lübke op 2 juni in zijn woning is doodgeschoten.

Het moordwapen is nog niet gevonden, maar op basis van DNA-onderzoek is wel een verdachte opgepakt. Die man is al maandenlang actief in kringen van rechtse extremisten, maar het is nog niet duidelijk of hij ook de dader is en of alleen dan wel via een netwerk gehandeld zou hebben. De verdachte werd in het verleden gevolgd door de veiligheidsdiensten, maar recent niet meer.

Dat kan ook niet altijd, zo zei Thomas Haldenwang, de topman van de Verfassungsschutz, de dienst ter bescherming van de Duitse grondwet (en dus democratie). Volgens Haldenwang zijn er in Duitsland 12.700 rechtse extremisten in staat tot gewelddaden en is het onbegonnen werk om die allemaal te volgen. Iets meer dan dertig van die mensen zouden erg gevaarlijk zijn. De verdachte die nu opgepakt is, hoorde daar niet bij.

Rechtsradicale terreur in opmars

Het Bundesambt für Verfassungsschutz houdt alle bedreigingen voor de rechtsstaat in het oog. In het verleden waren dat vooral extreemlinkse terreurgroepen zoals de Rote Armee Fraktion die vooral in de jaren 70 en 80 actief waren. 

Meer recent gaat het dan om islamistische terreurnetwerken en extreemrechtse groepen. Die laatsten waren altijd al actief in Duitsland, maar zijn vooral op de voorgrond getreden door de recente immigratie van buiten Europa. Zo waren er enkele jaren geleden bedreigingen tegen de nu vermoorde CDU'er Lübke, maar de beveiliging van hem was sindsdien opgeheven. 

Het aantal gevaarlijke rechtse extremisten stijgt overigens de voorbije jaren. Werden er in 2016 nog 22 mensen als potentieel erg gevaarlijk beschouwd, dan is dat aantal nu opgelopen tot 34.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
De woning van de vermoorde politicus Walter Lübke nabij Kassel.

Meest gelezen