Videospeler inladen...

Groen-voorzitster Almaci: "We hebben fouten gemaakt, maar we gaan daaruit leren"

In "Terzake" heeft Groen-voorzitster Meyrem Almaci toegegeven dat haar partij bij de verkiezingen van 26 mei op een beter resultaat had gehoopt. "Dan had Groen meer kunnen wegen op het beleid", zei ze. Toch blijft ze ervan overtuigd dat het in deze turbulente tijden, waarin heel wat verworvenheden op het spel staan, belangrijk is om een echt nieuw maatschappelijk project uit te werken. Daarmee verwees Almaci ook naar het incident bij de eedaflegging in het Vlaams Parlement waarbij ze tegen de regels in verwees naar de universele mensenrechten.

Groen realiseerde bij de jongste verkiezingen, wat heet, een overwinningsnederlaag. De partij behaalde 10,1 procent van de stemmen in Vlaanderen, een vooruitgang tegenover de vorige verkiezingen in 2014. Maar het was niet de overwinning waarop gehoopt werd. Want in de aanloop naar 26 mei scoorde de partij veel beter in de peilingen.

De groene golf leek niet te stoppen, ook gedragen door de klimaatbetogingen. Maar de verkiezingscampagne zelf duwde Groen in het defensief. De partij werd afgeschilderd als een belastingpartij. Want de groenen kregen het afschaffen van het fiscale voordeel voor salariswagens niet uitgelegd. En ze liepen ook met voorstel van het vermogenregister in een valkuil.

"Het mocht meer zijn", geeft Almaci nu als commentaar bij de verkiezingsuitslag. Toch blijft ze Groen bij de winnaars van de verkiezingen rekenen. "We hebben nu vier extra vertegenwoordigers in het Vlaams Parlement en straks twee meer in de Kamer", zegt Almaci. Groen heeft in totaal 14 Vlaamse volksvertegenwoordigers en 8 Federale. Samen met Ecolo vormen ze in de Kamer een fractie met 21 leden, de grootste groene fractie ooit. "De Zweedse coalitie heeft duidelijk verloren", zegt Almaci. Maar tegelijk tekent ze zelf enig voorbehoud aan: "Met een beter resultaat hadden we ons programma ook makkelijker kunnen omzetten in beleid. We hebben inderdaad fouten gemaakt in de campagne. Dat zijn we nu volop intern aan het analyseren. Tegen het einde van de maand willen we met de resultaten van die evaluatie naar buiten komen."

Almaci heeft niet het gevoel dat haar positie daarbij bedreigd wordt. "Ik merk geen verdeeldheid, wel debat. We zijn nu eenmaal een kritische partij en dat zorgt er net voor dat zo'n debat intern grondig gevoerd wordt. 

Theater bij eedaflegging

Bij de eedaflegging van de nieuw verkozen Vlaamse parlementsleden zorgde Almaci zelf voor een incidentje. Ze hield zich niet aan de voorgeschreven formule "Ik zweer de grondwet na te leven", maar voegde er aan toe "en op te komen voor de universele rechten van de mens". Pas na een terechtwijzing van gelegenheidsvoorzitter Herman De Croo hield ze zich in een tweede beurt aan de geijkte formule. 

"Dat was niet zomaar een beetje theater", verdedigt Almaci zich. "Ik maak mij zorgen over die fundamentele mensenrechten als het blijkbaar de normaalste zaak wordt om racistische, anti-semitische trollen af te vuren." Zo raakte Almaci onrechtstreeks ook de gesprekken aan die NVA-voorzitter Bart De Wever voert met het Vlaams Belang. "Als die gesprekken effectief niet ernstig zouden zijn, dan is dat pas echt theater", zo zei Alamaci. De Groen-voorzitster blikte ook even vooruit naar de eedaflegging in het Federaal Parlement en de controverse over de rol die Dries Van Langenhove daar zou vervullen als assistent van voorzitter Patrick Dewael (Open VLD). "Formeel gesproken, kan het", zegt Almaci. "Maar het zou een raar signaal zijn voor iemand die in verdenking gesteld is. Daarom hoop ik op enige terughoudendheid en verwacht ik van voorzitter Van Grieken (Vlaams Belang) dat hij Van Langenhove zou vragen om niet vooraan te gaan plaatsnemen in de Kamer bij die eedaflegging.

Bekijk het volledige gesprek met Meyrem Almaci uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen