Video player inladen...

Zware straffen voor 5 jongeren die 18-jarige jongen met mentale beperking folterden en vermoordden

Vijf jongeren tussen 18 en 23 jaar hebben zware straffen gekregen voor de moord op een 18-jarige jongen met een lichte verstandelijke handicap. Twee van hen werden door het Luikse hof van assisen tot levenslang veroordeeld, de drie anderen kregen een celstraf van respectievelijk 25, 27 en 29 jaar. 

Even recapituleren naar de nacht van 26 op 27 maart 2017. De 18-jarige Valentin Vermeesch, die een lichte mentale beperking heeft, wordt urenlang vernederd, gefolterd en verkracht. Uiteindelijk wordt hij levend, met zijn handen achter zijn rug gebonden, in de Maas gegooid. Hij sterft door verdrinking. Pas twee weken later, op 14 april 2017, wordt zijn lichaam teruggevonden. 

Het onderzoek wees uiteindelijk in de richting van 5 jongeren, vier mannen en een vrouw die op het moment van de feiten tussen de 16 en 21 jaar oud waren. Een deel van de feiten werd ook gefilmd.

Vorige week verklaarde de assisenjury in Luik de vijf jongeren schuldig aan de moord, marteling, onmenselijke behandeling, aanranding van de eerbaarheid, opsluiting en doodsbedreigingen en mishandeling van een kwetsbaar persoon. Voor vier van de vijf kwam daar ook nog eens verkrachting bij. 

Het Openbaar Ministerie vorderde voor twee beschuldigden levenslang, voor de drie anderen vroeg het straffen van 29 en 30 jaar. "In de naam van de samenleving moet ik een zware straf eisen voor elk van hen. Ze leven allemaal in het nu, zonder empathie. Ze zijn allemaal egocentrisch en hebben een persoonlijkheidsstoornis ontwikkeld."

In naam van de samenleving moet ik een zware straf eisen voor elk van hen

Openbaar Ministerie

De jury is het Openbaar Ministerie nu (deels) gevolgd. De twee hoofdbeschuldigden krijgen levenslang, al dan niet met een terbeschikkingstelling. In zijn beslissing onderlijnde het hof het gebrek aan enige verzachtende omstandigheid. De twee worden omschreven als "intelligente jongeren met psychopatische trekken". Het hof oordeelt dat ze altijd een gevaar zullen vormen en kunnen hervallen. De drie anderen krijgen respectievelijk 29, 27 en 25 jaar cel. Voor een van hen komt daar ook nog een terbeschikkingstelling van 15 jaar bij. En zo komt er een einde aan dit assisenproces, dat in totaal 6 weken in beslag nam. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen