Video player inladen...

Bpost test levering van pakjes rechtstreeks in je autokoffer

Bij IT-bedrijf Cronos uit Kontich kunnen werknemers hun pakjes tegenwoordig laten leveren in de koffer van hun auto terwijl ze aan het werk zijn. Het gaat om een proefproject van Bpost, waarbij de postbode via een app de auto op de parking kan lokaliseren en ook de koffer kan openen. Bpost is nu op zoek naar nieuwe bedrijven om hun systeem verder uit te testen.

We bestellen steeds meer op het internet en veel mensen laten hun pakjes leveren op hun werkplek. Gemakkelijk, want zo hoef je niet thuis te zijn, of hoef je niet om te rijden langs een afhaalpunt. Maar bedrijven met veel werknemers worden daardoor soms overspoeld met pakjes. Bpost werkt nu aan een oplossing voor dat probleem: "in-car delivery".

Daarbij worden de pakjes van werknemers rechtstreeks geleverd in de kofferruimte van hun auto, terwijl die aan het werk is. "Het gaat nog om een proefproject, maar we hebben de afgelopen weken met succes een eerste test uitgevoerd bij IT-bedrijf Cronos", zegt woordvoerder Barbara Van Speybroeck van Bpost. "70 procent van de werknemers daar staat positief tegenover een levering in de auto. We gaan nu op zoek naar andere bedrijven waar we dit systeem verder kunnen uittesten."

Alle recente auto's zijn nu al uitgerust met de software om je auto te lokaliseren en van op afstand te openen

Barbara Van Speybroeck, woordvoerder Bpost

Hoe het systeem werkt

"Als onze postbode op het bedrijf aankomt, scant hij het pakje en krijgt hij op zijn toestel een kaart te zien. Daarop komt de locatie van waar de auto van de werknemer precies geparkeerd staat," zegt Van Speybroeck. "De postbode kan via zijn toestel ook de koffer van de auto openen. Als de koffer weer wordt gesloten, krijgt de werknemer een berichtje dat zijn of haar pakje geleverd is."

De technologie om dit allemaal mogelijk te maken, is niet nieuw. "Voorlopig hebben we enkel getest met bedrijfswagens", zegt Van Speybroeck. "Maar alle auto's na 2015 zijn standaard uitgerust met software waarmee je bepaalde functies vanop afstand kan bedienen, zoals de auto voorverwarmen, ontgrendelen of waarmee je kan zien waar je auto geparkeerd staat. Het is die informatie die gedeeld wordt met onze postbodes."

Volgens Bpost zou het de eerste keer zijn dat een Europees postbedrijf pakjes levert in autokoffers. Bpost benadrukt wel dat leveringen in de auto enkel mogelijk zullen zijn bij bedrijven. "Voor thuisleveringen hebben we voldoende andere oplossingen, zoals onze postpunten, pakjesautomaten en de mogelijkheid om pakjes te laten leveren bij een buur of onder een carport of een andere plek naar wens."

Bekijk hieronder het verslag uit Het Journaal:

Video player inladen...

Levering tot in je hal

Bpost is niet het enige bedrijf dat experimenteert met nieuwe manieren van pakjesbezorging. Ook allerlei grote webwinkelgiganten zijn hier mee bezig. Amazon in Amerika bijvoorbeeld levert ook al pakjes in autokoffers van zijn klanten, niet alleen op kantoor, maar ook thuis. En Amazon gaat zelfs nog een stapje verder.

Pakjesbezorgers kunnen zelfs je voordeur openen en het pakje in de hal achterlaten. Daarvoor heb je wel een slim slot, uiteraard ook van Amazon, nodig. Dat slot kunnen de pakjesbezorgers dan eenmalig openen met hun smartphone. Op dat moment krijgt de bewoner een melding op zijn smartphone en kan hij via een aparte camera in de hal zien wat er gebeurt. Na levering valt de deur weer in het slot en kan de pakjesbezorger niet meer opnieuw binnen.

Meest gelezen