Damvalleimeer in Destelbergen zit opnieuw onder blauwalgen

Het Damvalleimeer in Destelbergen zit opnieuw onder de blauwalgen. Dat is niet de eerste keer en dus bekijkt de gemeente hoe ze dit een volgende keer kunnen voorkomen. Activiteiten in en rond het meer zijn momenteel verboden.

Op het Damvalleimeer in Destelbergen drijft een blauwbruine, stinkende smurrie op het water. Het is niet de eerste keer dat er blauwalgen opduiken in het meer. “Deze drijflaag is toch een drijflaag die alle andere overtreft”, vertelt burgemeester Elsie Sierens (Open VLD). Daarom heeft de gemeente een verbod ingevoerd op activiteiten in en rond het meer.  

Klimaatopwarming

Naar de precieze oorzaak van de blauwalgen is het nog gissen, maar de klimaatverandering kan zeker aan de basis liggen volgens burgemeester Elsie Sierens: “Het is niet de eerste keer en dat verontrust me een beetje. De klimaatopwarming is hier volgens mij zeker een stoorzender. De winters zijn niet drastisch meer en de temperaturen zijn milder. Ik denk dat dat dit wel in de hand werkt.”

“Afgelopen weekend heeft het ook heel erg geregend. Vaak zien we dat blauwalgen na zo’n stortbui vaker voorkomen. Nu kijken we samen met de Vlaamse Milieumaatschappij hoe we dit kunnen aanpakken. We doen staalafnames, volgen het goed op en gaan kijken of we maatregelen kunnen nemen in de toekomst om dit te verhelpen.”

Gevolgen voor de dieren

De blauwalgen blijven helaas ook niet zonder gevolgen voor mens en dier. “Vorig jaar in juni stierven er een heleboel vissen door het probleem. Toen zat er ook wel botulisme in het water. Dat is nu niet het geval. Vandaag hebben we hier helaas ook wel een meeuw gevonden die overleden is. Gelukkig werken we heel goed samen met Natuurpunt. Zij komen hier dagelijks een paar keer controleren en brengen dieren in nood in veiligheid.”

Honden aan de leiband

Activiteiten in en rond het meer zijn momenteel verboden. “Ik raad iedereen aan om uit de buurt van het water te blijven”, klinkt het. “Het is bijvoorbeeld echt niet gezond om een slok van het water binnen te krijgen. Ook irritaties van de huid kunnen een gevolg zijn voor de mens. Verder wil ik ook oproepen om honden aan de leiband te houden. Wees voorzichtig.”

Meest gelezen