Facebook komt met digitale munt: libra, banken reageren sceptisch

Het Amerikaanse technologiebedrijf Facebook heeft vandaag aangekondigd dat het in de loop van volgend jaar een eigen digitale munt lanceert waarmee gebruikers online kunnen betalen: de libra. De bankenwereld reageert kritisch op de aankondiging.

Libra wordt net zoals de bitcoin een munt die alleen maar in een digitale versie bestaat.  De munt moet het voor Facebook-gebruikers gemakkelijker maken om online aankopen te doen en geld over te schrijven, zonder dat ze daarvoor een beroep moeten doen op hun bank.  

Om libra te kunnen gebruiken, zal Facebook een digitale portefeuille aanbieden: Calibra. De portefeuille kan als een app geïnstalleerd worden op de smartphone of de tablet, of zal als een button (een als knop vormgegeven link waarop geklikt kan worden) terug te vinden zijn in Facebooks Messenger en WhatsApp.  

(lees verder onder de afbeelding)

Veiligheid en privacy

Facebook belooft dat Calibra net zo goed beveiligd zal zijn als de apps van banken, en dat gebruikers dezelfde veiligheidsprocedures zullen moeten doorlopen als wanneer ze gebruik maken van een betaalkaart. Dit om fraude tegen te gaan.  Libra wordt trouwens ontwikkeld in samenwerking met betaaldiensten als Visa, Mastercard en PayPal.

Facebook belooft ook dat het de privacy van gebruikers zal respecteren. En dat het geen gegevens zal delen met partnerorganisaties. 

Op het vlak van privacy zal Facebook moeten bewijzen dat het systeem waterdicht is.

VRT-journalist Tim Verheyen, expert sociale media

Collega Tim Verheyden, expert sociale media, noemt de komst van libra een logische stap in de evolutie van Facebook. "Na 15 jaar focus op sociale media moet het bedrijf ook verder kijken en de productontwikkeling van iets dat lijkt op een bank is iets waar geen ander netwerk tegenop kan."

"Om en bij de 2,4 miljard mensen hebben een account op Facebook, dat is een gigantisch netwerk natuurlijk en het is dan ook uitkijken hoe het product het online betalen zal beïnvloeden. Wordt het een game changer of niet? En op het vlak van privacy zal Facebook moeten bewijzen dat het systeem waterdicht is."

Banken kritisch

In de Belgische bankenwereld wordt kritisch gereageerd op de aankondiging van Facebook.  Koen De Leus, hoofdeconoom bij BNP, stelt zich vragen bij de veiligheid van het systeem. Hij ziet namelijk geen spijkerharde garanties dat gebruikers het geld dat ze in het systeem stoppen ook weer terugkrijgen. 

Febelfin-topman Karel Van Eetvelt zit op dezelfde lijn en wijst erop dat het systeem niet onder de Europese depositogarantie zal vallen. Wie de libra zal gebruiken om te sparen, zal geen garantie krijgen dat hij of zij zijn geld zal terugzien als het systeem ineenstort.

Koen De Leus is ook kritisch voor het verdienmodel van de Libra. De partners van Facebook denken geld te kunnen verdienen door het geld dat ze binnenkrijgen te beleggen in stabiele munten. En daar wringt volgens hem het schoentje: “Als je uit veiligheidsoverwegingen in stabiele munten gaat investeren, zit je tegenwoordig met een negatieve rente. De inkomsten zullen dus héél minimaal zijn.”

Beluister hier het gesprek met Koen De Leus in het Radio 1-programma "De wereld vandaag" en lees eronder verder:

Betaalmiddel

De Leus ziet wel de praktische voordelen in van de Libra: het kan een snel en goedkoop betaalmiddel zijn, maar hij ziet de nieuwe munt net als Van Eetvelt niet als een grote bedreiging voor de banken. 

“Het is niet de Libra die ons het leven moeilijk zal maken. Met Paypal en Visa zijn er bijvoorbeeld al concurrenten genoeg. Ik denk niet dat we met de komst van de Libra meer of minder concurrentie zullen krijgen. Belangrijk is dat heel het systeem veilig is, en ik zie daar toch enkele haken en ogen waarmee ik toch zou opletten”, besluit hij.

Beluister hieronder een gesprek uit "De ochtend" op Radio 1, over de Libra, met advocaat en expert fiscale technologie Thomas Spaas:

Meest gelezen