Jonas Roosens

Franstalige politieke partijen verzetten zich tegen rol voor Dries Van Langenhove tijdens eedaflegging Kamer

De Franstalige politieke partijen zijn niet opgezet met de rol die Dries Van Langenhove zou krijgen tijdens de eedaflegging van de Kamer. Volgens het Kamerreglement wordt de voorzitter van de Kamer tijdens de installatievergadering geflankeerd door de twee jongste verkozenen van het halfrond. Ondertussen heeft ook Melissa Hanus (PS), die samen met Van Langenhove de voorzitter dient bij te staan, verklaard dat ze niet naast hem plaats zal nemen. 

Voorzitter Patrick Dewael (Open VLD) wordt tijdens de eedaflegging van komende donderdag in principe dus bijgestaan door Melissa Hanus (PS) en Dries Van Langenhove (verkozen op een Vlaams Belang-lijst). Die oprichter van de omstreden uiterst rechtse beweging Schild en Vrienden werd eerder deze week in verdenking gesteld voor vermeende inbreuken op de racismewet, de negationismewet en de wapenwet.

Ecolo was de eerste partij die zich openlijk tegen de rol voor Van Langenhove verzette. Co-voorzitster Zakia Khattabi verklaarde dat het imago van de kamer hierdoor zou worden bezoedeld.

MR sloot zich daar even later bij aan. "Ik steun dit voorstel van Ecolo, rekening houdend met de feiten van racisme waarover het parlementslid in verdenking is gesteld. Ik hoop dat de verschillende fracties tot een akkoord kunnen komen", zei ontslagnemend minister Denis Ducarme (MR) hierover. MR-fractieleider David Clarinval heeft daarop ook gevraagd dat de juridische diensten van de Kamer een nota klaarstomen over de mogelijkheden om Van Langenhove die rol te ontnemen.

Het CDH reageerde voorzichtiger en verklaarde dat de partijen niet anders kunnen dan het Kamerreglement te volgen.

Wel bijstaan, niet plaatsnemen

Ondertussen heeft ook PS-verkozene Melissa Hanus laten weten dat ze niet naast Van Langenhove zal plaatsnemen tijdens de vergadering. “De grote aanwezigheid van uiterst rechts in het parlement is een belediging voor de democratie en het wordt een vernietiging wanneer een figuur als de heer Van Langenhove, wiens sympathieën voor de nazistische ideologie bekend zijn, een dergelijke plaats opeist”, liet fractieleider Ahmed Laaouej hierover optekenen. 

Volgens de PS voorziet het Kamerregelement enkel dat de twee jongste verkozenen de voorzitter bijstaan. Daarom hoeven ze bij de eedaflegging dus nog niet vooraan naast de voorzitter te gaan zitten.

Kamervoorzitter Patrick Dewael wilde voorlopig niet reageren op deze kwestie. 

Meest gelezen