U bepaalt welke naam de "Belgische" exoplaneet krijgt

In het kader van haar honderdste verjaardag heeft de International Astronomical Union elk land een exoplaneet, een planeet in een ander zonnestelsel, cadeau gegeven. De landen mogen zelf een naam kiezen voor de exoplaneet en haar moederster. Ook België heeft een exoplaneet gekregen. Particulieren, verenigingen en scholen kunnen nu online hun voorstellen voor een naam doorsturen.

Een exoplaneet is een planeet in een ander zonnestelsel. Begin deze maand kreeg België er eentje cadeau van de International Astronomical Union, en dat naar aanleiding van diens 100e verjaardag. De IAU kende elk land in de wereld een exoplaneet en moederster (waarrond de exoplaneet draait, nvr) toe. De moederster moest vanuit dat land zichtbaar zijn, en helder genoeg om met een kleine telescoop waar te nemen.

Voor ons land is de keuze gevallen op de ster HD 49674 en de exoplaneet HD 49674 b. De exoplaneet is een gasreus die lijkt op de planeet Jupiter, in ons eigen zonnestelsel. Ze heeft een massa 31,783 keer groter dan die van de Aarde en ze heeft amper 4,9 dagen nodig om een baan rond haar ster af te leggen. 

Het is aan de landen zelf om een naam te geven. Voor België gebeurt dat via een wedstrijd waaraan particulieren, verenigingen en scholen kunnen deelnemen. Ze kunnen twee namen suggereren, eentje voor de exoplaneet en eentje voor de moederster. Beide namen moeten gekoppeld zijn aan een thema. Alle criteria waaraan de voorstellen moeten voldoen, vindt u op www.planetarium.be.

Geïnteresseerden kunnen een online formulier invullen op de website www.NameExoWorlds.Be. Dat moet gebeuren voor 15 augustus. Daarna kiest de selectiecommissie 10 naamcombinaties. Van september tot oktober kan er opnieuw gestemd worden. De winnaar wordt vervolgens voorgelegd aan de International Astronomical Union. Het definitieve resultaat zal in december bekend zijn.

Meest gelezen