Gentse jongeren kunnen "pleinpatrons" worden

Jongeren in Gent kunnen binnenkort aan de slag als "pleinpatron". Dat zijn jongeren die een rolmodel zullen zijn voor leeftijdsgenoten op de pleinen in hun buurt. De bedoeling is dat zij van het plein een plaats maken waar iedereen zich goed voelt.

Binnenkort lopen in Gent verschillende "pleinpatrons" rond. Dat zijn jongeren die een voorbeeldfunctie zullen opnemen voor de jongeren uit de buurt. De eerste test wordt in de wijk Sluizeken/Tolhuis/Ham georganiseerd.

Voorbeeldfunctie

“De "pleinpatrons" hebben een voorbeeldfunctie naar andere jongeren in de buurt”, vertelt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). “Ze moeten kunnen omgaan met moeilijke situaties, zullen ontmoetingen stimuleren en een aanspreekpunt zijn. Ze zullen ervoor zorgen dat het plein waar ze wonen een plaats zal zijn waar iedereen zich goed voelt.”

Vormingen

“De jongeren fungeren als positief rolmodel”, gaat De Clercq verder. “Hiervoor krijgen ze de nodige vormingen. Ze zullen ondersteund worden door coaches om zo een aantal specifieke vaardigheden te ontwikkelen. Op die manier kunnen ze ook groeien in hun rol.”

“Uniek in het project is dat we de jongeren zelf op een emancipatorische wijze eigenaarschap en verantwoordelijkheid willen geven in eigen buurt.”

Proefproject

De eerste test wordt in de wijk Sluizeken/Tolhuis/Ham georganiseerd. Afgelopen weekend was er een eerste infomoment en daar kwamen 20 jongeren op af. Gent werkt voor dit project samen met een vereniging die ondertussen al gelijkaardige expertise opdeed in Antwerpen.

Meest gelezen