Gistelse landbouwer rijdt als eerste elektrisch op zijn erf

Frank Lambert uit Gistel heeft als eerste landbouwer in ons land een volledig elektrisch landbouwvoertuig aangekocht. Voor hem biedt de machine alleen maar voordelen.

Voor de allereerste keer is een honderd procent elektrisch Kramer landbouwvoertuig verkocht in ons land. De primeur is voor bioboer Frank Lambert uit Gistel. Op zijn bioboerderij in Zevekote houdt hij melkkoeien en varkens. Lambert teelt ook bieten, maïs en spelt. Hij gebruikt de machine elke dag om stallen schoon te maken en voederbakken te vullen.

Duurzame keuze

Als bioboer draagt hij duurzaamheid hoog in het vaandel. Op de stallen liggen zonnepanelen en in het najaar komt er een kleine windmolen op de boerderij. Toch was de overstap naar een elektrisch landbouwvoertuig niet zo evident.

Goedkoper, krachtiger en properder

Lambert ziet alleen maar voordelen aan het elektrische model. "Het is zo'n 30 procent duurder in aankoop, maar dat win ik snel terug door ook zelf elektriciteit op te wekken. En dankzij het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds krijg ik 30 procent van de aankoopprijs terugbetaald." De machine kost ongeveer 75.000 euro. Voor een dieselmodel betaal je zo'n 50.000 euro. 

De elektrische versie is ook krachtiger dan het dieselmodel, omdat ze twee motoren heeft.

Opgeladen aan de slag

Voor het opladen is geen aparte lader nodig, zoals bij de meeste elektrische wagens. Al het nodige zit vast aan de batterij. Om de machine op te laden, heb je enkel een eenvoudig stopcontact nodig. Met een volle batterij kan Frank vijf uur werken. Voor het werk op het erf is dat genoeg. Op het land zou dat niet volstaan. Dat is ook de reden waarom er nog geen elektrische tractoren rondrijden. "Op het land zijn het langere dagen. Dan is vijf uur echt niet voldoende."

Frank Lambert is de eerste in ons land die er nu eentje heeft. In Duitsland rijden er al zo'n 250 van die modellen rond.

Gistel, Zevekote, elektrisch landbouwvoertuig, bioboer, KramerGistel, Zevekote, elektrisch landbouwvoertuig, bioboer, Kramer

Bekijk de reportage in "Het journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen