HoGent: mensen uit de digitale nood helpen voor punten

Studenten informatica van de HoGent kunnen punten verdienen door te werken bij BEEGO. BEEGO is een start-up die mensen aan huis helpt met allerlei digitale problemen. Een huisbezoek kan je dus een diploma opleveren.

Het is niet altijd gemakkelijk om mee te zijn met digitale veranderingen. Gelukkig is er dan BEEGO, een start-up die jongeren uitstuurt om digitale problemen op te lossen aan huis. Het is de ideale studentenjob voor studenten Informatica. Want dit academiejaar sprong ook HoGent mee op de kar van BEEGO. Hun studenten kunnen namelijk punten krijgen door zo’n huisbezoek in te dienen als project of stage.

Sociaal contact

Fé Van Manshoven is één van de studenten die wekelijks op zijn fiets springt om mensen in de buurt van Gent uit de nood te helpen. “Ik vind het een superinitiatief van BEEGO”, zegt hij. “Ik hou van het sociale contact. Je komt echt bij de mensen binnen en hoort hun verhaal. Het is een job waar je heel veel voldoening uit haalt. Een van mijn eerste klanten was een man die een stamboom verzamelde. Hij was er zelfs voor naar Engeland gereisd. Maar plots was alles verdwenen. Na een half uur zoeken op zijn computer, vond ik een backup. Die man was natuurlijk heel blij.”

Isolement

Tegenwoordig is het vaak moeilijk om sociale contacten te onderhouden als je niet mee bent met alle digitale ontwikkelingen. Dat merk ook Christianne Van Pottelberghe en daarom krijgt ze Fé op bezoek: “Ik hoop dat hij me heel goed gaat uitleggen hoe ik mijn computer moet gebruiken. Vroeger deed mijn man dat allemaal, maar die is twee jaar geleden overleden. Ik wil het ook zelf kunnen doen. Hopelijk leef ik nog een paar jaar en dan is het belangrijk dat ik mee kan met de tijd. Hoe ouder je wordt, hoe meer je geïsoleerd raakt. Internet is dan wel een manier om in contact te blijven met mensen.”

Ervaring

Bijzonder aan BEEGO is dat het personeel aan huis komt. “Ik ben al op veel plaatsen geweest”, vertelt Fé. “Het is altijd anders. Er zijn grote herenhuizen, kleine appartementen, mensen met honden, mensen met katten, alleenstaande mensen, grote gezinnen,… Het is een heel sociaal beroep.”

“Overal waar ik kom zijn de vragen ook anders”, gaat hij verder. “De vraag die ik het meest krijg is om een draadloze printer te installeren, maar het kunnen ook kleinere vragen zijn zoals nu bij Christianne. Zij wil gewoon graag een profielfoto op Facebook.”

 

 

 

Meest gelezen