Gigantische spin peuzelt buideldier met huid en haar op in Australië 

Dwergbuidelmuizen staan doorgaans niet op hun menu, maar dat betekent niet dat jachtkrabspinnen geen culinaire zijsprongetjes maken. Dat tonen althans foto's die een Australische man enkele dagen geleden gemaakt heeft en die nu viraal gaan. Daarop is een gigantische jachtkrabspin te zien die een dwergbuidelmuis probeert te verorberen.

De man maakte de beelden in een trekkershut in het nationaal park Mount Field, in de Australische deelstaat Tasmanië. Zijn echtgenote, Justine Latton, postte de foto's op "Tasmanian Insects and Spiders", een Facebookgroep gewijd aan spinnen en insecten die in Tasmanië gespot worden.

Volgens arachnologen (spinnenexperts, nvr) is het vrij zeldzaam dat een jachtkrabspin een dwergbuidelmuis opeet. Voor Graham Milledge, hoofd van de spinnenafdeling van het Australia Museum in Sydney, is het de eerste keer dat hij een dwergbuidelmuis als prooi ziet. Hij zegt aan de Britse krant The Guardian dat jachtkrabspinnen vooral kleine vogels, kikkers en gekko's (kleine hagedisjes, nvr) op hun menu zetten.

Over jachtkrabspinnen en dwergbuidelmuizen

Van jachtkrabspinnen (familie: Sparassidae) bestaan tientallen geslachten en honderden soorten, ze leven vooral in tropische en subtropische gebieden. Hun lichaamslengte varieert, maar ze zijn wel de grootste spinnen die op aarde voorkomen, ze kunnen tot 30 centimeter groot worden. Ze jagen op hun prooien in plaats van ze te vangen in een web. En hoewel ze er angstaanjagend uitzien, zijn ze doorgaans niet gevaarlijk voor mensen.

Dwergbuidelmuizen (familie: Burramyidae) vind je vooral in Australië en het eiland Nieuw-Guinea. In Tasmanië komen twee soorten voor, de kleine dwergbuidelrat (Cercartetus lepidus) en de kleine buideleikelmuis (Cercartetus nanus). De kleine dwergbuidelrat wordt 5 tot 6,5 centimeter groot en weegt tot 7 gram, de kleine buideleikelmuis wordt 7 tot 11 centimeter en weegt tussen de 15 en 43 gram. Op basis van de foto's gaat het hier allicht om de tweede soort.

Angst en bewondering

De Facebookpost van Justine Latton is sinds zaterdag al meer dan 6.000 keer gedeeld. Er zijn tientallen reacties, en die lopen uiteen van angst tot bewondering. Het is niet de eerste keer dat foto's van opmerkelijke jachtkrabspinnen en hun prooi de (internationale) media halen.

Facebook/Justine Latton
Facebook/Justine Latton

Meest gelezen