Video player inladen...

Johnson wint tweede stemronde en ligt op koers om Britse premier te worden

In het Verenigd Koninkrijk ligt Boris Johnson nog steeds op koers naar Downing Street 10. In de afvalrace om een opvolger te zoeken voor Theresa May als volgende leider van de Conservatieve partij en Britse premier blijft hij op kop. Tijdens de tweede ronde van de Conservatieve voorzittersverkiezingen kon Johnson 126 van de 313 Tories overtuigen. Eén kandidaat, de voormalige brexitminister Dominic Raab, viel af.

De Britse Conservatieven zijn op zoek naar een nieuwe partijleider en premier. Theresa May stapte namelijk op 7 juni op. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson is topfavoriet. In een eerste stemronde vorige week kon hij 114 van de 313 Tories in het Lagerhuis overtuigen. Vandaag kreeg hij in een tweede stemronde de steun van 126 collega's. 

Dat zijn heel wat meer stemmen dan de andere kandidaten. Zo kreeg Jeremy Hunt 46 stemmen achter zich, Michael Gove 41, Rory Stewart 37 en Sajid Javis 33.  Ex-brexitminister Dominic Raab behaalde niet de vereiste 33 stemmen. Na deze tweede stemronde blijven er dus nog vier concurrenten voor Johnson over.

(Lees verder onder de foto)

Rory Stewart
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Opvallende overblijver: Rory Stewart

Johnson nam het initieel op tegen negen andere Conservatieve partijtoppers. Vorige week vielen er al drie kandidaten af en stapte een vierde uit de race.  

Maar de opvallendste overblijver is misschien wel Rory Stewart. De minister van Ontwikkelingszaken kon vorige week slechts 19 collega's overtuigen, 17 stemmen was het minimum. Maar na deze tweede ronde schiet hij door naar 37, waarmee hij van plaats 7 naar plaats 4 opschuift. Hoewel twee afvallers vorige week expliciet hun steun toezegden aan Johnson, namelijk Andrea Leadsom en Matt Hancock, gaat Stewart met de meeste vrijgekomen stemmen lopen. Johnson zelf kreeg er 12 bij, Stewart daarentegen 18. 

Stewart is de enige van de overblijvende kandidaten die geen harde brexit wil. Hij wil namelijk het echtscheidingsakkoord dat Theresa May had onderhandeld behouden. Daarnaast pleit hij ook voor een behoud van de douane-unie.

(Lees verder onder de foto)

De vijf kandidaat-premiers

De vijf kandidaat-premiers gaan vanavond nog in debat bij de BBC. Morgen volgt een derde stemronde. De kandidaat met het laagste aantal stemmen valt dan af. Momenteel is dat minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid.

Het hele proces wordt ook donderdag nog herhaald, desnoods twee keer, tot er maar twee kandidaten overblijven. Dan is het aan de 160.000 leden van de partij om per brief hun stem uit te brengen. Ze krijgen daar een maand de tijd voor. In de week van 22 juli worden de resultaten bekendgemaakt.

Meest gelezen