Video player inladen...

Joren uit "Thuis" gaat spoorlopen, met bloedstollende afloop: "Ik hoop dat deze scènes Vlaanderen wakker schudden"

Nog voor de seizoensfinale van “Thuis” volgende week beleeft de soap een bloedstollende aflevering. Vader Bill ontdekt zijn spijbelende zoon Joren aan een spoorwegovergang. Joren wil op de fiets wegvluchten, maar valt op de sporen. Geen van beiden hebben ze door dat een trein op volle snelheid op hen afdendert. De gevolgen zijn dramatisch. Eén en Infrabel werkten samen om het levensgevaarlijke spoorlopen onder de aandacht te brengen.

Het is herkenbaar. U bent gehaast, en net op dat moment gaat bij een spoorwegovergang de bel en komen de slagbomen naar beneden. Het duurt nog wel even voor die trein er is, en dus denkt u: ik trek nog gauw een sprintje. Dat is zowat het domste wat u kunt doen, en eigenlijk weten we allemaal wel dat het levensgevaarlijk is.

Dat blijkt ook in de aflevering van afgelopen woensdag van “Thuis”. Joren, Stan en Boris zijn aan het spijbelen en ze gaan helemaal het slechte pad op. Vader Bill gaat samen met Frank op zoek. Ze ontdekken de drie jongens naast een spoorwegovergang, al drinkend. 

Vol ontzetting spurt Bill naar zijn zoon – en hoort het belsignaal van de sporen niet. Terwijl de slagbomen naar omlaag gaan, snellen Stan en Boris nog over de sporen om Bill af te schudden. Joren twijfelt. Bill roept zijn zoon toe: “Niet doen!” Maar Joren fietst toch, wankelend van de drank, onder de slagboom door richting de sporen. Maar hij valt. Bill spurt naar hem toe door de gesloten slagboom, de razende trein nadert…

Lees verder onder het filmpje met de scène uit "Thuis" waarin Joren in een levensgevaarlijke situatie terechtkomt:

Video player inladen...

“Thuis” staat ervoor bekend dat het maatschappelijke problemen wil aankaarten, en spoorlopen is daar zeker een van. Voor de opnames werkte Eén samen met Infrabel, dat een plaats op de sporen in Jemeppe-sur-Sambre ter beschikking stelde waar in alle veiligheid gefilmd kon worden, plus een locomotief en treinstellen. 

Infrabel zelf is enorm tevreden dat het gevaar rond spoorlopen op deze manier aandacht krijgt. Om jongeren nog beter met hun boodschap te bereiken, werken ze voor hun voorlichting rond spoorlopen vanaf nu met deze scènes uit "Thuis". Ook voor "The floor", een virtual reality-installatie van Infrabel die jongeren een levensechte ervaring rond spoorlopen biedt, zal gebruik worden gemaakt van de scènes uit Thuis.

De hele "Thuis"-ploeg streek twee dagen in Jemeppe-sur-Sambre neer voor de opnames. Lennart Lemmens (Stan), Pol Goossen (Frank), Mathieu Carpentier (Joren), Günther Samson (Bill) en Thomas De Smet (Boris) waren, net als de medewerkers achter de schermen, erg onder de indruk van de opnames.

VRT

Günther Samson (Bill) groeide op tussen de treinen: "Mijn vader was treinmachinist en soms mocht ik mee op de locomotief. Aan treinen heb ik dus vooral fijne herinneringen. Wel eng om te filmen was de scène waarin mijn personage Bill zijn zoon van de sporen probeert te krijgen. Doordat ik in mijn jeugd zo vaak bij treinen was, wist ik van kleins af aan al: "pas op, je mag niet op de sporen lopen!" Ik voelde me dus niet op mijn gemak."

VRT

Mathieu Carpentier (Joren): "Zo even vallen op de sporen en daar blijven liggen terwijl de naam van je personage wordt geroepen door zijn vader... angstaanjagend. Wat mij heel erg is bijgebleven is dat kil koud ijzer van de sporen, waar ik met de zijkant van mijn hoofd op lag."

"Lang geleden heb ik zelf op de sporen gelopen, voor een foto. Ik bracht me voor zoiets stoms in levensgevaar. Belachelijk natuurlijk! Ik heb toen het gevaar zelf onderschat, net als zovele mensen. Het is het echt niet waard. Ik denk dat deze scènes in "Thuis" iedereen zullen bijblijven en hoop dat ze Vlaanderen wakker schudden."

VRT

Pol Goossen (Frank) stond voor de opnames erg dicht bij een voorbijrazende trein: "De opnames waren heel goed voorbereid. Het is niet makkelijk om geloofwaardige beelden te maken met een echt treinstel dat met hoge snelheid moet voorbij razen."

"Ik vind het waardevol dat dit thema in "Thuis" aan bod komt. Of het zoden aan de dijk zal brengen om mensen te doen inzien dat ze zich beter niet gedragen als "kiekens-zonder-kop", is niet met zekerheid te voorspellen. Bepaalde gedragingen van de mensheid zijn nu eenmaal moeilijk uit te roeien. Andere dieren voelen gevaar zonder uitzondering instinctief aan, het dier "mens" is blijkbaar nog niet zover.”

Mathieu Carpentier (Joren),  Thomas De Smet (Boris) en Lennart Lemmens (Stan).
VRT

Günther Samson (Bill): "Mensen beseffen niet hoe gevaarlijk het is om zomaar de sporen over te steken. We leven in een tijd waar gezag steeds minder impact heeft, en ook zo'n imposante trein maakt tegenwoordig minder indruk, denk ik. Een vriend van onze familie heeft het vroeger meegemaakt: hij was treinbestuurder en er liep onverwachts iemand over de sporen..."

"Die man is toen gestopt met zijn job, het was heel zwaar om te dragen. Het feit dat ik me dat verhaal nog herinner uit mijn jeugd, betekent dat het ook op mij een grote impact heeft gehad. Ik kan het alleen maar toejuichen dat dit thema in "Thuis" zit. Als we er als fictieteam voor kunnen zorgen dat hier sensibilisering rond is, ben ik heel fier op mijn vak en op wat we kunnen doen."

VRT

Spoorlopen is een hardnekkig fenomeen: nog altijd denken mensen dat ze nog snel onder de slagbomen door kunnen glippen voor de trein eraan komt. De cijfers bewijzen dat ze ongelijk hebben: dit jaar waren er van januari tot mei al 353 meldingen van spoorlopen, met één dode en drie zwaargewonden tot gevolg.

Spoorlopers veroorzaken daarnaast gemiddeld 6 uur vertraging per dag voor het treinverkeer. In 2018 waren er 768 gevallen van spoorlopen, met 4 dodelijke slachtoffers en 6 zwaargewonden. Ook aan overwegen wordt er niet genoeg opgelet: van januari tot mei 2019 waren er 21 ongevallen, met 4 dodelijke slachtoffers. Vorig jaar waren er 38 ongevallen aan overwegen met 9 dodelijke slachtoffers en 3 zwaargewonden. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Video player inladen...

Bekijk hier de aflevering van "Thuis" op VRT NU.

Meest gelezen