Videospeler inladen...

Kwart van de Belgische bestuurders geeft aan al eens met een glas te veel te rijden

Eén op de vier van de Belgische bestuurders heeft de afgelopen maand naar eigen zeggen al eens met een glas te veel op achter het stuur gezeten. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van het verkeersveiligheids­instituut VIAS. Dat aantal is bijna dubbel zo hoog als het Europese gemiddelde. Bovendien rijden niet alleen autobestuurders al eens rond nadat ze (te veel) alcohol hebben gedronken, maar ook heel wat kwetsbare weggebruikers.

Het onderzoek over verkeersveiligheid werd onder leiding van VIAS uitgevoerd in 32 landen.  Ons land scoort op het vlak van dronken bestuurders met 24 procent niet alleen veel slechter dan het Europese gemiddelde (13%), maar het is ook de allerslechtste leerling van de 32 bevraagde landen.

Het verschil met andere landen zoals Hongarije (4%), Finland (4%) en Polen (6%) is dan ook erg groot. Zelfs in vergelijking met buurlanden zoals Nederland (9%) en Duitsland (9%) blijkt duidelijk dat onze mentaliteit ten opzichte van alcohol achter het stuur nog veel te laks is, zegt Vias.

Ook dronken op de fiets en de motor

Niet alleen autobestuurders rijden trouwens rond onder invloed van alcohol. Ook kwetsbare weggebruikers, zoals fietsers en motorrijders doen dat. Vooral bij fietsers is het probleem groter in ons land dan elders in Europa. Uit het onderzoek blijkt bovendien ook nog eens dat heel wat Belgische bestuurders rijden onder invloed van drugs of hun smartphone gebruiken terwijl ze rijden. 

Volgens VIAS is het belangrijk om de pakkans voor gsm-gebruik, alcohol en drugs verder te verhogen maar moeten er ook concrete maatregelen genomen worden, zoals een verbod op radarverklikkers en het invoeren van nultolerantie voor beginnende bestuurders en gemotoriseerde tweewielers. Er moet ook gekeken worden naar alternatieve straffen om de mentaliteit van de overtreders op langere termijn gunstig te beïnvloeden, zegt VIAS.

Bekijk het verslag over alcohol in het verkeer uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen