Nieuwkomer Melissa Depraetere (SP.A): "Wij kiezen als partij ervoor om de komende jaren oppositie te voeren"

SP.A kiest ervoor om de komende jaren oppositie te voeren. Dat was de duidelijke boodschap van toekomstig Kamerlid Melissa Depraetere vanmorgen in "De Ochtend" op Radio 1. "Onze nieuwe, jonge generatie staat daar heel hard achter," benadrukt Depraetere.

Het was tot nu toe nog niet klaar en duidelijk gezegd, maar daar is vanmorgen verandering in gekomen: SP.A kiest ervoor om de komende jaren vanuit de oppositie te werken. Dat is wat Melissa Depraetere vanmorgen zei in "De Ochtend" op Radio 1. "Ik denk dat wij nu niet in een positie zijn om mee te besturen, dus zijn wij vragende partij om vanuit de oppositie te werken," zegt Depraetere (SP.A) die overmorgen de eed aflegt als kersvers Kamerlid.

Op het partijbureau is het de lijn dat wij ervoor kiezen om oppositie te voeren en dat wij in geen geval in een rechtse regering zullen meestappen

Melissa Depraetere (SP.A)

"Op het partijbureau is dat inderdaad de lijn dat wij ervoor kiezen om oppositie te voeren de komende jaren en dat wij in geen geval in een rechtse regering zullen meestappen," vervolgt Depraetere. "Die boodschap is ook al telkens door onze onderhandelaars verkondigd en ik denk dat ik wel mag zeggen dat onze nieuwe jonge generatie daar heel hard achter staat."

Ook Hannes Anaf, die deze namiddag de eed aflegt als nieuw Vlaams Parlementslid voor SP.A, nam in "De ochtend" op Radio 1 hetzelfde standpunt in. "Ik denk dat wij duidelijk de keuze maken voor oppositie, wij hebben de verkiezingen niet gewonnen."

Op het federale niveau heeft eigenlijk nog niemand gesproken

Wetstraatjournalist Ivan De Vadder

Wetstraatjournalist Ivan De Vadder wenst de boodschap toch te nuanceren. "Voorzitter John Crombez heeft het expliciet gezegd toen hij naar informateur Bart De Wever ging op het Vlaamse niveau," legt De Vadder uit in "De ochtend" op Radio 1. "Op het federale niveau heeft eigenlijk nog niemand gesproken. Dus we weten niet officieel of SP.A ook op het federale niveau bijvoorbeeld niet in een constructie zou meestappen. Op dat niveau tasten we nog altijd in het duister, maar de intentie van de jonge garde is heel duidelijk: laten we herbronnen vanuit de oppositie."

Meest gelezen