Videospeler inladen...

Hoe "duurzaam" is de locatie van uw woning? Bereken het zelf met de nieuwe Mobiscore

Na het EPC, het certificaat voor de energieprestaties van een huis, krijgen alle Vlaamse woningen nu ook een "Mobiscore". Die geeft aan hoe goed belangrijke voorzieningen bereikbaar zijn vanuit uw woning. Maar fiscale of rechtstreeks financiële gevolgen hangen er vooralsnog niet aan vast.

Kunt u vanuit uw woning makkelijk met bus of trein naar uw werk? Zijn de dichtstbijzijnde scholen te voet of met de fiets bereikbaar? En moet u altijd de auto nemen om aan een winkel te geraken? Het zijn maar enkele elementen die uw mobiliteitscore, excuseer: 'Mobiscore', bepalen.

De Mobiscore geeft dus punten op hoe ecologisch duurzaam uw woning gelegen is, net zoals het EPC dat al jaren doet voor de energieduurzaamheid.  Als u bijvoorbeeld langer dan 25 minuten moet wandelen of fietsen naar belangrijke voorzieningen, levert dat minpunten op. De Mobiscore houdt geen rekening met verplaatsingen met de auto omdat die als niet-duurzaam worden gezien.

De Mobiscore komt eigenlijk nog uit de binnenzak van voormalig minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). Die liet het idee 4 jaar geleden al onderzoeken, al leek het opzet toen nog even formeel als bij het EPC. Bij N-VA en Open VLD waren ze  op z'n zachtst gezegd not amused met het plan. "Regelneverij", klonk het toen. "Betutteling! Kafka!" 

Het is vooral een sensibiliserend instrument om de milieu-impact zichtbaar te maken van verplaatsingen die mensen maken

Brigitte Borgmans, woordvoerder van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid

Maar kijk, vandaag lanceert haar opvolger Koen Van den Heuvel alsnog die mobiliteitsscore, in een iets meer vrijblijvende vorm weliswaar. "Het is vooral een sensibiliserend instrument om de milieu-impact zichtbaar te maken van verplaatsingen die mensen maken", zegt Brigitte Borgmans, woordvoerster van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. "De bedoeling is aan te geven dat wie op een bepaalde plek woont, wel of niet veel voorzieningen in de buurt heeft en dat een impact heeft op de mobiliteit."

Fiscale of rechtstreekse financiële gevolgen hangen er vooralsnog niet aan vast. En niemand zal verplicht worden om de Mobiscore te afficheren. Immosite Zimmo heeft wel al laten weten dat de score zal geïntegreerd worden in haar zoekertjes.

Hoe werkt het?

De Mobiscore is te berekenen via mobiscore.be. U moet heel eenvoudig uw adres intikken en u krijgt een algemene score op tien. Specifieke cijfers voor openbaar vervoer, onderwijs, winkels, ontspanning en zorg zijn er niet, maar wel iets vagere kwalificaties als "goed bereikbaar" en een kleurencode.

Via de knop personaliseren kunt u nog iets meer in detail berekenen hoe goed uw huis gelegen is voor uw dagelijkse werk- of schoolroute. Dat kan de score optrekken of doen dalen.

Hoe wordt de score berekend?

Onder "Veelgestelde vragen" op de website wordt ook uitgelegd hoe de Mobiscore van uw woning berekend wordt. Hiervoor wordt gekeken hoe dicht u bij voorzieningen zoals winkels, scholen, stations, bus- en tramhaltes woont.

Er wordt dan berekend wat de milieu-impact is van uw verwachte verplaatsingen.  Die verwachtingen zijn gebaseerd op het onderzoek naar het verplaatsingsgedrag in Vlaanderen.

Wat betreft de stations en haltes voor openbaar vervoer wordt gekeken hoe ver ze van uw woning liggen en naar hun zogenoemde "knooppuntwaarde".  Die meet hoe snel u zich met het openbaar vervoer vanuit het centrum van een dorp, gemeente of stad kunt verplaatsen naar een ander centrum.  Grote stations met goede treinverbindingen scoren bijvoorbeeld beter dan kleine stationnetjes waar amper treinen stoppen.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen