Videospeler inladen...

N-VA blijft in Europese ECR-fractie, ondanks andere controversiële leden: "Elke fractie heeft wel die zatte nonkel"

De komende 5 jaar blijft N-VA deel uitmaken van de conservatieve ECR-fractie in het Europees Parlement. Dat heeft de partijraad beslist. Tot op het laatste moment was onduidelijk bij welke fractie de drie Europarlementsleden van N-VA aansluiting zouden zoeken. Te meer omdat bij ECR, die bovendien haar ledenaantal flink ziet teruglopen, toch ook een paar controversiële partijen zijn aangesloten.

Bij de verkiezingen van 26 mei haalde de N-VA met Geert Bourgeois, Assita Kanko en Johan Van Overtveldt drie zetels binnen. Maar tot vandaag was er nog altijd geen duidelijkheid over de fractiekeuze van de partij. 

Maar de partijraad heeft de knoop nu doorgehakt: ook de komende vijf jaar blijft de N-VA bij de conservatieve ECR-fractie. Met 129 stemmen voor, 3 tegen en 7 onthoudingen was het een overduidelijke meerderheid te vinden voor de ECR-fractie.

De ECR is een zeer verscheiden groep die haar leden de grootst mogelijke vrijheid expliciet garandeert

N-VA

"De ECR is een zeer verscheiden groep die haar leden de grootst mogelijke vrijheid expliciet garandeert: vrijheid van stemming en communicatie. Daardoor kunnen wij als N-VA onze eigen koers blijven varen en onze eigen politieke standpunten brengen", klinkt het bij de partij.

Moeilijke puzzel

Tot zover de officiële communicatie, want voor de N-VA was het allesbehalve een gemakkelijke puzzel. Met (binnenkort) de afwezigheid van de Britse conservatieven, de aanwezigheid van het Nederlandse Forum voor Democratie en van de uiterst rechtse Spaanse partij Vox, die een heel uitgesproken anti-Catalaanse overtuiging uitdraagt.  Over de puzzel die N-VA moest leggen, kan u hier meer lezen.

"Het is eerder een probleem voor hen dan voor ons", zei Geert Bourgeois gisteravond in een eerste reactie aan VRT NWS. "Wij blijven onze mening behouden en zij weten dat ook. Het is aan hen om te beslissen of ze erbij komen of niet, dat zal geen jota aan ons standpunt veranderen. We kunnen geen veto stellen, maar we gaan dat niet steunen, we gaan tegen stemmen."

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

Fractie duidelijk kleiner

Later vandaag heeft de ECR dan haar installatievergadering gehouden. Daar werd de toetreding van de drie Europarlementsleden van Vox, die nog niet officieel was bevestigd, zoals verwacht officieel goedgekeurd. Op deze vergadering heeft Geert Bourgeois het verzet van de N-VA nogmaals kenbaar gemaakt. De fractie nam naar verluidt "akte" van Bourgeois' tussenkomst, maar die kon de toetreding van Vox niet tegenhouden. De goedkeuring gebeurde niet met een stemming, maar aan de hand van applaus. N-VA-bronnen noemden het applaus "niet overdonderend". 

De ECR-fractie zal de nieuwe legislatuur ingaan met 62 leden uit vijftien lidstaten. In de vorige legislatuur telde de fractie nog 77 leden. Zo zou de groep niet langer de derde, maar de zesde grootste groep in het halfrond worden. 

En een eigen fractie?

In "De ochtend" op Radio 1 legde Bourgeois uit dat het een "eerder technische fractie" zal zijn. "Zo'n fractie is een hefboom: die geeft ons de mogelijkheid om in een commissie te zetelen." Het alternatief, niet in een fractie zetelen, was geen optie. "Dan heb je geen enkele machtspositie en zit je een beetje als een eunuch in dat parlement."

Dat de fractie leden heeft als het hoger genoemde Vox of de Poolse conservatieve partij PiS (Recht en Rechtvaardigheid), tegen wier beleid met steun van N-VA een Europese inbreukprocedure is gestart, maakt ook Bourgeois niet vrolijk. Maar ook andere fracties hebben hun problemen, zegt hij. 

Ik was er bijna, zowel qua landen als qua zetels

Geert Bourgeois over zijn inspanningen om een nieuwe Europese fractie te vormen

"Als je ziet dat (de Hongaarse premier, red.) Orbán bij de christendemocraten zit, als je ziet dat bij de liberalen een Roemeense partij zit die vervolgd wordt omwille van corruptie, als je ziet dat bij de groenen een partij zit die in Hongarije Jobbik steunt, een partij die nog rechtser is dan Orbán..." Of zoals hij verder in het interview stelt: "Elke fractie heeft wel die zatte nonkel."

Het alternatief bij uitstek zou een nieuwe fractie geweest zijn. Bourgeois geeft toe dat hij daar de voorbije weken keihard naartoe gewerkt heeft. Maar daar zijn strenge voorwaarden, onder meer op vlak van zetels en partijen uit verschillende landen, aan verbonden. "Dat is aartsmoeilijk gebleken. Ik heb veel gelijkgezinden aangetroffen. Maar vaak hoor je: 'we zitten daar comfortabel' en gaat het om een positie of een commissie die hen zint." Bourgeois zegt er "op een zucht na" niet geraakt te zijn. "Ik was er bijna, zowel qua landen als qua zetels."

Herbeluister hier het gesprek met Geert Bourgeois in "De ochtend" op Radio 1:

Demesmaeker wordt gecoöpteerd senator

Op de partijraad gisteravond is trouwens ook beslist dat voormalig Europarlementslid Mark Demesmaeker gecoöpteerd senator wordt. Hij kreeg bij de Europese verkiezingen van 26 mei de vierde plaats op de N-VA-lijst, maar geraakte niet opnieuw verkozen. De partij vist hem nu dus op als gecoöpteerd senator.

"Ik ben de partij zeer dankbaar dat ik mijn politieke werk op nationaal niveau kan verderzetten. Al is het wel een heel andere omgeving", reageert Demesmaeker. "Ik blijf samen met mijn partij ijveren voor de uiteindelijke afschaffing van de Senaat. Maar dat zal me niet weerhouden om ook hier mijn stem te laten gelden voor de zaken die mij nauw aan het hart liggen: een écht Vlaams en een écht groen beleid."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen