Opgelet: fraudeurs proberen u met "malvertising" geld af te troggelen

Er is opnieuw een nieuwe manier van phishing opgedoken: 'malvertising'. Telenet waarschuwt daarvoor in 'De Inspecteur' op Radio 2. Lees hier hoe het werkt en vooral hoe u geen slachtoffer wordt.

Malvertising?

Als u naar een website surft, ziet u vaak bovenaan en aan de zijkant banners met daarin reclame. De reclame die daarin te zien is, wordt aangeleverd door aparte advertentiesystemen. Die advertentieruimte wordt nu ook misbruikt door fraudeurs die daar valse reclame plaatsen. Hierdoor kon u de voorbije dagen onder andere op krantenwebsites, Buienradar en 2dehands.be te maken krijgen met pop-ups die zich voordoen als een tevredenheidsonderzoek waarbij u een smartphone kan winnen, maar de genoemde bedrijven hebben niets met die enquête te maken.

Heeft mijn smartphone een virus? 

De pop-ups komen voorlopig vooral voor op iOS-toestellen (van Apple), zowel in Chrome als in Safari. Het is geen probleem met uw smartphone zelf of een virus erop, de oorzaak ligt bij de sites zelf waar u de pop-up krijgt. De geïnfecteerde sites hebben al aanpassingen gedaan om te proberen om het probleem in te dijken, maar zoals steeds met phishing is het dweilen met de kraan open...

Wat moet ik doen als ik zo'n pop-up krijg? 

  • Open het niet. Sluit de pop-up en klik niet verder op de links. Al leidt dat openen op zich niet tot problemen, u mag vooral niet ingaan op de vraag om betaalgegevens achter te laten, al zeker niet om te betalen zelf.
  • Maak er een melding van door een mailtje te sturen naar verdacht@safeonweb.be.
  • Twijfelt u of een pop-up echt of vals is? Ga dan eens kijken op de officiële website van de zogezegde aanbieder van de wedstrijd of de actie/wedstrijd die in de pop-up wordt getoond. Staat die daar ook vermeld? Zo niet, is het waarschijnlijk géén echte actie.
  • Bent u ingegaan op de valse pop-up en hebt u een betaling uitgevoerd? Dan belt u het beste naar Card Stop 070 34 43 44 en neemt u contact op met de politie om een klacht in te dienen.

Meest gelezen