Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

President Macron moet minder Engels spreken, vinden sommige Fransen

Naast het vele sociale en politieke ongenoegen over de Franse president Macron is er nu ook ontevredenheid over zijn taalkeuze. Veel Fransen vinden dat hun chef d'état te snel overschakelt op Engels, of occasioneel ook op een andere taal. Er is zelfs een open brief met petitie van het "Collectif Langue Française" in de krant Le Parisien om hem te overhalen vast te houden aan de eigen taal, het prachtige Frans. Honderd prominente Franstaligen uit de hele wereld hebben al getekend. Dat zei correspondent Stefan De Vries in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. 

"Het Engels van Macron mag dan af en toe abominabel klinken (b.v. "the bad time" in plaats van "the bad weather"), het is stukken beter dan dat van al zijn voorgangers, uitgezonderd Jacques Chirac", zegt Stefan De Vries. Dat is niet zo moelijk te verklaren, Macrons voorgangers beheersten het Engels, of een andere taal, volstrekt niet. Maar Emmanuel Macron spreekt zelfs in het Elysée buitenlandse gasten in het Engels toe, en dat is voor velen een brug te ver. 

De president de la république die Engels spreekt in het Elysée, dat is vloeken in de kerk

Stefan De Vries, correspondent in Parijs

Macron wants to play an international role

Het moet gezegd dat de Fransen in het algemeen nu stukken beter Engels spreken dan 15 jaar geleden. Ze doen het ook complexloos. Dat heeft te maken met internet, met gedownloade series en van die dingen. Zo horen zeker jonge mensen meer Engels dan vroeger. 

Maar de Franse maatschappij verengelst of "verfrengelst" daarom nog niet, zoals dat in Vlaanderen en zeker in Nederland wel gebeurt. Op de televisiestations en in de bioscopen worden Amerikaanse films nog altijd gedubd en nagesynchroniseerd.  Frans is de vijfde taal wereldwijd. De taal groeit ook nog, vooral in Afrika. 

Ca va bien avec la langue Française, merci beaucoup

De ondertekenaars van de petitie in Le Parisien blijken vooral oude blanke mannen te zijn. Ze hebben heimwee naar de tijd van de "lingua franca". Vroeger spraken alle diplomaten wereldwijd sowieso Frans. Nu niet meer. Maar bij de gewone Fransen is de eigen taal springlevend en vanzelfsprekend. Daar hoor je nooit dwaze termen als "update" of "content" of "connecting".  

De ondertekenaars willen eigenlijk een verbod op het Engels in Frankrijk. Geen les "dans la langue de Shakespeare" bij voorbeeld, buiten de cursus Engels. Geen Engels dus in de opleiding economie of wiskunde. Het pamflet vraagt noch min noch meer een soort "taalpolitie". 

French is a banal Latin accent

Het ironische daarbij is dat een derde van de Engelse woordenschat afkomstig is uit het Frans. En het Frans komt van het Latijn. 

"Voor Macron is dat allemaal geen punt", zegt Stefan De Vries, "hij heeft wel andere zaken aan zijn hoofd." Hij komt overal ter wereld veel beter voor de dag dan Hollande, Sarkozy, Mitterand, Giscard d'Estaing en Pompidou. Daar is het 'm om te doen.  Vrijdag krijgt Elton John het "Legion d'Honneur" uit handen van president Macron. Eén keer raden in welke taal dat zal gebeuren.  

Die 100 geradicaliseerde taalpuristen voeren een achterhoedegevecht 

Stefan De Vries

Meest gelezen