Video player inladen...

Amerikaanse president Trump wil miljoenen "illegal aliens" vanaf volgende week het land uitzetten

De Amerikaanse president Donald Trump zegt in een tweet dat de Verenigde Staten volgende week zullen beginnen met miljoenen illegale vluchtelingen ("illegal aliens") het land uit te zetten. De tweet komt een dag voor de aftrap van Trumps campagne voor de presidentsverkiezingen van 2020. 

Volgens onze correspondent Björn Soenens is het een onmogelijke zaak dat de immigratiedienst van de VS volgende week al zal beginnen met de verwijdering van miljoenen illegale vreemdelingen ("illegal aliens", zoals Trump het omschrijft).

Logistiek is dit gewoon niet mogelijk, stelt Soenens. "Er zijn rechtbankprocedures, er zijn wettelijke procedures, er is de Conventie van Genève (vluchtelingenverdrag) en er zijn asielwetten," zegt Soenens die ook benadrukt dat de afgelopen jaren hoogstens 400.000 illegale vluchtelingen op jaarbasis de grens overstaken naar de VS. 

Trump tweet ook dat een overeenkomst in de maak is met Guatemala om daar vluchtelingen en migranten op te vangen uit andere landen. Volgens Soenens is die aankondiging "lichtjes" uit de lucht gegrepen. "Guatemala is ten eerste geen veilig land voor vluchtelingen en migranten. Het kreunt zelf onder geweld op vrouwen en op holebi's. Er zijn bendeleden van drugskartels actief en er is ook veel corruptie en afpersing. Dus het lijkt een beetje vreemd dat Guatemala een veilige haven zou zijn voor mensen  die naar de VS willen vluchten. "   

Soenens heeft ook ernstige bedenkingen bij Trumps uitspraak dat Mexico goed bezig is met het tegenhouden van vluchtelingen en migranten vanuit Guatemala, El Salvador en Honduras. Er sijpelen immers steeds meer verhalen door dat politie en leger er smeergeld zouden aannemen van vluchtelingen en migranten op weg naar de VS. Voor de som van twintig dollar zouden ze doorgelaten worden. 

Volgens Soenens hebben Trumps tweets alles te maken met de officiële aftrap van zijn herverkiezingscampagne in de staat Florida. Om een tweede ambtstermijn in de wacht te kunnen slepen, moet hij bij zijn aanhangers kunnen aantonen dat hij zijn grote campagnebelofte om een einde te maken aan de komst van illegale vluchtelingen, volop aan het waarmaken is.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen