Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Regeringsleider Carrie Lam in Hongkong: "Geef mij een nieuwe kans om het beter te doen"

In een toespraak heeft de topvrouw van de Chinese autonome regio Hongkong, Carrie Lam, zich uitgebreid verontschuldigd voor de huidige politieke crisis. Lam stapt niet op, maar het omstreden wetsvoorstel dat uitlevering aan China mogelijk zou maken, komt er voorlopig niet.

Het was de tweede keer op drie dagen tijd dat "Chief Executive" Carrie Lam zich publiek verontschuldigde voor de zware crisis die de voorbije week in Hongkong is uitgebarsten. Ze neemt de volledige verantwoordelijkheid voor de crisis op zich en het omstreden wetsvoorstel over uitlevering aan China zal "voorlopig niet opnieuw ingediend worden". 

Lam haalt dus fors bakzeil, maar ze zal geen ontslag nemen. Dat was overigens ook niet verwacht. Wel vroeg ze de bevolking van Hongkong een "nieuwe kans om het beter te doen" en wil ze in de overgebleven drie jaar van haar ambtstermijn als regeringsleider blijven werken. 

Ze betreurt dat het bij het protest van de voorbije dagen tot geweld is gekomen en dat er een betoger is gedood, maar Lam wou geen kritiek uiten op haar politiediensten en sloot niet uit dat gevangen genomen demonstranten wettelijk vervolgd zullen worden. Op dat vlak wil ze dus blijkbaar geen toegevingen doen. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Zwaarste crisis ooit in Hongkong

Lam stapt dus niet op, maar haar autoriteit in Hongkong zal zich wellicht niet herstellen. Het gaat om het grootste protest in Hongkong sinds die regio in 1997 door Groot-Brittannië is overgedragen aan China. Zondag waren er tot twee miljoen betogers in Hongkong. In die regio leven 7,5 miljoen mensen. 

Veel jonge demonstranten zijn niet onder de indruk van haar excuses. Lam wordt door veel Hongkongers ook beschouwd als een "handpop" van de Chinese regering in Peking. Officieel wordt de "Chief Executive" niet democratisch verkozen, maar aangeduid door een kiescollege van 1.200 vertegenwoordigers van economische en politieke belangengroepen in Hongkong, mits goedkeuring van China uiteraard.  

Het probleem van Carrie Lam is niet dat ze na de huidige crisis het vertrouwen van veel inwoners kwijt is, maar wellicht ook van het Chinese communistische regime en dat omdat de kwestie over de omstreden uitleveringswet zodanig uit de hand is gelopen. Het opschorten van die wet betekent ook gezichtsverlies voor de Chinese regering en het is ook de grootste toegeving die Peking ooit in Hongkong heeft moeten maken.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen