Royals: prins Charles amuseert zich met James Bond en filmpjes die Grace Kelly zelf draaide in nieuwe docu 

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De prins van Wales heeft die andere prins van de stunts ontmoet: James Bond. Samen bespraken ze op de filmset enkele nieuwe gadgets. De wegen van de Britse prins William en zijn broer scheiden opnieuw. Harry, die trouwens "verrader van het blanke ras" genoemd werd, verlaat de Royal Foundation. In Noorwegen is er een oplossing in de maak voor de titel van Märtha Louise en de docu "Her name was Grace Kelly" belooft een andere Grace te tonen. 

"The name is Charles, prince Charles"

De prins van Wales, de Britse kroonprins Charles, heeft op de set van de nieuwste James Bondfilm de auto's van geheim agent 007 geïnspecteerd. Het fictieve personage James Bond en Charles zijn liefhebbers van het luxueuze merk Aston Martin.

Zo kreeg de prins van zijn moeder de Queen op zijn 21e verjaardag (1969) een blauwe Aston Martin als - uitermate gewaardeerd - geschenk. Die wagen liet hij later ombouwen om te kunnen rijden op bio-ethanol, wat van wijn gemaakt is. De prins is daarnaast ook beschermheer van het Britse Filminstituut en de inlichtingendiensten, dus het bezoekje kwam niet geheel onverwacht.

Clarence House/Twitter

Charles kreeg van de Pinewood-studio's een exclusieve rondleiding op de set van de 25e Bondfilm in Iver Heath, Bucks. Daar ontmoette hij niet alleen 007 zelf (Daniel Craig), maar ook M (Ralph Fiennes), Moneypenny (Naomie Harris) en regisseur Cary Joji Fukunaga. Craig legde de prins graag de snufjes uit in de gebruikte stuntwagens (zie foto hierboven).   

In 2012 woonde prins Charles samen met echtgenote Camilla Parker Bowles nog de wereldpremière bij van de succesfilm "Skyfall". Ze stonden toen op de rode loper met Bondproducenten Barbara Broccoli en Michael G. Wilson. Voor de geïnteresseerden: de nieuwste Bondfilm wordt verwacht in april 2020. Een titel is er nog niet, maar gemakshalve spreekt iedereen over "Bond 25".

Barbara Broccoli (l) en Michael G. Wilson (r).

Harry, "verrader van het ras"

In het Verenigd Koninkrijk zijn twee jongemannen (van 18 en 19 jaar) veroordeeld tot een celstraf voor het aanzetten tot terrorisme. Ze plaatsten op een internetplatform onder meer een afbeelding van de Britse prins Harry met een wapen tegen zijn hoofd, tegen een bloederige achtergrond met een hakenkruis. Er werd online gesuggereerd dat de prins "een verrader van het blanke ras" zou zijn, omdat hij gehuwd is met Meghan Markle die een zwarte moeder heeft.

De rechter noemde de propaganda "weerzinwekkend en misdadig", met de duidelijke bedoeling aan te zetten tot terrorisme. De twee beschuldigden riepen ook op om vrouwen en baby's te verkrachten en verheerlijkten de Noorse massamoordenaar Anders Breivik. Eén tiener kreeg vier jaar cel, de andere anderhalf jaar. Beiden maakten volgens BBC News deel uit van de Sonnenkrieg Division, een neonazi-groepering.

Meghan Markle en prins Harry op Trooping the Colour op 8 juni.

Fab Four no more

De wegen van de Britse prins William en prins Harry splitsen opnieuw.  Na hun hofhouding en socialmedia-accounts is nu de Royal Foundation aan de beurt. Harry en zijn vrouw Meghan Markle stappen uit de liefdadigheidsorganisatie en brengen hun activiteiten onder in een eigen stichting. De Royal Foundation werd door de broers opgericht in 2009 om de krachten te bundelen voor liefdadigheidswerk.

Na haar huwelijk met William in april 2011 werkte Kate Middleton mee aan de Royal Foundation, en sinds haar relatie met Harry officieel werd, Meghan ook. Met hun vieren stonden ze in de pers bekend als de "Fab Four", afgekort van de Fabulous Four (de "Fantastische Vier") en met een knipoog naar de bijnaam van The Beatles.

Initiatieven zijn onder meer de Invictus Games, de Spelen voor fysiek en mentaal gewonde (ex-)militairen, én Heads Together, een organisatie om de taboes te doorbreken rond psychische aandoeningen en om geld in te zamelen voor medisch onderzoek. 

De "Fab Four".

William en Kate gaan door met de organisatie met als belangrijke thema's geestelijke gezondheidszorg, jeugd en milieu. Kate zet bijvoorbeeld hard in op de natuur en stimuleert kinderen om veel tijd door te brengen buiten. Ze zal binnenkort te zien zijn, spelend buiten, in het legendarische kinderprogramma "Blue Peter" met een oproep om een beeld te ontwerpen voor haar Back to Nature-tuin (zie filmpje hieronder). Over haar eigen drie jonge kinderen zegt Kate: "Weer of geen weer, ik sleep ze gewoon mee naar buiten."

Als sleutelwoord om de split tussen de vier uit te leggen, gebruikt het Britse hof "divergent". Of de afwijkende paden die broers William en Harry in de toekomst zullen bewandelen. Die toekomst ligt voor hen ook anders: William is een toekomstige prins van Wales én koning, Harry is geen troonopvolger - hij is slechts zesde in lijn - en heeft een vrijere rol. Alhoewel de geruchtenmolen al even op volle toeren draait en stelt dat het tussen beide gezinnen niet bepaald botert. Het sleutelwoord daarvoor bij de Britse tabloids is dan weer "rift" (of barst, red.)

De prinses en de titel

In Noorwegen ligt de prinsessentitel van Märtha Louise, de enige dochter van koning Harald, onder vuur, vooral omdat ze haar titel gebruikt bij commerciële activiteiten. Zoals recent de tournee met alternatieve workshops (tegen betaling) die Märtha Louise geeft met haar omstreden partner, de sjamaan Durek Verrett.

We proberen tot een oplossing te komen

Koning Harald

Eerder liet het hof weten een gesprek te zullen voeren over het gebruik van de titel. Deze week liet Harald zich voor het eerst uit over de heisa. Aan de Noorse openbare omroep NRK liet de koning weten dat dit "geen lastige kwestie" is. "We proberen tot een oplossing te komen", reageerde hij diplomatisch. 

(lees voort onder de foto van Märtha Louise en haar nieuwe vriend

Ook andere prinsessen doen aan commerciële activiteiten, hetzij wel niet expliciet onder hun royale titel. De Zweedse Madeleine schreef haar eerste kinderboek dit jaar en geeft "Stella en het geheim" uit onder de subtielere naam Madeleine Bernadotte. Ook de Nederlandse prinses Laurentien werkt mee aan (voorlees)boeken en gebruikt als auteursnaam weliswaar Laurentien van Oranje, maar vermijdt haar titel van prinses.

"Her name was Grace Kelly"

Volgende week brengt Zed Productions de nieuwe documentaire "Her name was Grace Kelly" uit, met exclusief materiaal gedraaid door de prinses zelf en haar echtgenoot prins Rainier van Monaco. Beiden waren nogal gedreven in het zelf draaien van filmpjes met camera's (8- en 16-mm).

De productiemaatschappij uit Parijs kreeg dankzij de Grimaldi-familie toegang tot de privé-archieven. Het gaat in totaal om maar liefst 38 uur aan huiselijke taferelen, waarbij beelden te zien zijn van binnenin het paleis, maar evengoed van de privéwoonst Roc Agel van Grace Kelly en prins Rainier, en hun eigendom Château du Marchais. 

Grace Kelly aan de slag in 1962.
2011 Gamma-Rapho

Zed belooft "een andere Grace te tonen dan diegene die we gewoon zijn". Aanleiding voor de documentaire is de 90e verjaardag van de geboorte van de gewezen Hollywoodactrice. 

Meest gelezen