Shortlist Europese Literatuurprijs bekend

De shortlist voor de Europese Literatuurprijs 2019 is tijdens een feestelijke avond in Amsterdam bekendgemaakt. De jury selecteerde uit de longlist vijf romans die de diversiteit en rijkdom van de Europese literatuur illustreren.

De Europese Literatuurprijs wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt. De prijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. De jury onder voorzitterschap van schrijver en journalist Abdelkader Benali maakte bekend welke vijf boeken de shortlist hebben gehaald: 

• Arno Geiger Onder de Drachenwand, uit het Duits vertaald door Wil Hansen 

• Geir Gulliksen Het verhaal van een huwelijk, uit het Noors vertaald door Geri de Boer 

• Marek Šindelka Materiaalmoeheid, uit het Tsjechisch vertaald door Edgar de Bruin

• Ali Smith Winter, uit het Engels vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer 

• Éric Vuillard De orde van de dag, uit het Frans vertaald door Liesbeth van Nes 

Zowel de auteur als de vertaler van de winnende roman worden geëerd. De schrijver ontvangt € 10.000 en de vertaler € 5.000. Op zondag 3 november 2019 zal de prijs worden uitgereikt tijdens het Crossing Border Festival in Den Haag.

In Onder de Drachenwand vertelt Arno Geiger het verhaal van Veit Kolbe, die in 1944 als jonge soldaat aan het Oostfront gewond raakt en terugkeert naar zijn ouderlijk huis in Wenen. Dat verruilt hij al snel voor het dorp van zijn oom in de Alpen, aan de voet van de Drachenwand, waar hij behalve fysiek ook mentaal probeert te genezen. 

In Het verhaal van een huwelijk schetst Geir Gulliksen hoe hoofdpersoon Jon probeert te doorgronden hoe hij zijn vrouw is kwijtgeraakt en hoe alledaagse veranderingen hem geleidelijk, maar onomkeerbaar van haar hebben vervreemd.

In Materiaalmoeheid van Marek Šindelka vluchten twee broers uit een niet nader genoemd oorlogsgebied in het Midden-Oosten naar Europa. Geteisterd door barre weersomstandigheden en een gebrek aan voedsel worden hun lichamen tot het uiterste op de proef gesteld. 

De Amerikanen hebben de finale aanval ingezet op Cherbourg. De stad, een van de belangrijkste havens aan Het Kanaal, is vanop land volledig door de Amerikanen ingesloten. De haven is met enorme bunkers versterkt, maar wordt door relatief weinig Duitse troepen verdedigd.

Winter is het tweede deel in de vierseizoenenreeks, die Ali Smith op het ritme van de actualiteit schrijft. Hoofdpersoon Arthur viert in Cornwall kerst met zijn moeder en tante, samen met een dakloos meisje dat hij onderweg heeft ontmoet en dat hij voorstelt als zijn vriendin. Door dit verhaal weeft Smith grote onderwerpen zoals de vluchtelingencrisis, brexit, identiteit en waarachtigheid.

In De orde van de dag reconstrueert Éric Vuillard aan de hand van onopgemerkte sleutelmomenten de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Hij schetst daarmee de kleinmenselijke waarheid achter de grote geschiedenis. Zo beschrijft hij beeldend en met aandacht voor detail de bijeenkomst op 20 februari 1933 in Berlijn, waar Duitse topindustriëlen een pact sloten om Hitlers NSDAP financieel te steunen. 

Meest gelezen