Steffen Olsen

Foto van klimaatwetenschapper gaat viraal: sledehonden krijgen natte poten op overstroomde ijsvlakte

Een Deense onderzoeker heeft een zeer opmerkelijke foto kunnen nemen tijdens een expeditie op Groenland. Op de foto is te zien hoe sledehonden tot de enkels in het water staan, terwijl ze normaal over een ijsvlakte zouden lopen. De foto gaat intussen de wereld rond en is symbool geworden van de gevolgen van de klimaatopwarming.

De Deense klimaatwetenschapper Steffen Olsen is in één klap bekend geworden dankzij een foto die hij kon nemen tijdens een expeditie op Groenland. Op het moment dat hij en zijn collega een ijsvlakte wilden oversteken, ontdekten ze dat die volledig was ondergelopen door overvloedig smeltwater. De honden die de slee voorttrokken, moesten daardoor het water doorkruisen in plaats van het ijs.

"Het is absoluut buitengewoon om zoveel water te zien boven op het ijs", reageerde Olsens collega Rasmus Tonboe. "Normaal stroomt het water weg door scheuren in het ijs, maar ik heb nog nooit iets gezien zoals op de foto."

De foto werd genomen op 13 juni in het noordwesten van Groenland en daarna gepost op Twitter. Sindsdien gaat de foto de wereld rond. "De foto toont een ongewone dag. Ik heb geleerd dat die voor velen meer symbolisch dan wetenschappelijk is", tweette Olsen nog.

(lees verder onder de foto)

Steffen Olsen

Groenland kampt sinds vorige week met uitzonderlijk hoge temperaturen. Woensdag werd 17,3 graden Celsius gemeten in het weerstation vlak bij de luchthaven van Qaanaaq, in het noorden van Groenland. Dat zou meer dan 20 graden warmer zijn dan normaal. Die hoge temperaturen werden veroorzaakt door een hogedrukgebied boven de noordpool.

Daardoor is er die dag 712.000 vierkante kilometer ijsoppervlak gesmolten op Groenland. Dat zou overeenkomen met zo'n 2 miljard ton gesmolten ijs. Het smeltseizoen zou dit jaar ook ongeveer één maand vroeger gestart zijn dan normaal. 

Momenteel ligt de temperatuur in het noorden van Groenland wel weer rond het vriespunt. Meer cijfers over het smeltend ijsoppervlak zijn te vinden op de website van het National Snow & Ice Data Center. 

Meest gelezen