SP.A-voorzitter John Crombez biedt ontslag aan, maar partijbureau vraagt hem op post te blijven

John Crombez, de voorzitter van SP.A, heeft gisteren op het partijbestuur zijn ontslag aangeboden. Dat schrijft De Tijd en wordt ook aan onze redactie bevestigd. Maar het partijbureau heeft unaniem het ontslag geweigerd en vraagt Crombez aan te blijven tot er een nieuwe voorzitter is.

SP.A-voorzitter John Crombez heeft gisteren zijn mandaat ter beschikking gesteld van het partijbestuur. Dat heeft unaniem gevraagd dat Crombez op post blijft tot er een nieuwe voorzitter is. Eerder werd al afgesproken dat er dit najaar voorzittersverkiezingen op het programma staan. Of Crombez ook kandidaat zal zijn om zichzelf op te volgen, is nog niet duidelijk. 

Crombez kreeg na de verkiezingen van 26 mei scherpe kritiek van onder andere partijgenoot en Vilvoords burgemeester Hans Bonte. Die zei dat Crombez zondigt tegen zijn eigen cumulverbod, omdat hij tot de voorzittersverkiezingen zijn parlementszitje zal opnemen.

Ook Bruno Tobback, Vlaams volksvertegenwoordiger en vroegere voorzitter van SP.A, uitte gisteren kritiek op Crombez. Tobback zei in de "De ochtend" op Radio 1 dat "de voorzitter er niet in geslaagd is om aan voldoende kiezers duidelijk te maken dat de partij voor hen staat". Tobback vindt het ook jammer dat Hans Bonte geen zetel meer kon bemachtigen in het parlement, als gevolg van het door de voorzitter opgelegd cumulverbod.

Iedereen is het erover eens dat we op dit moment stabiliteit en rust nodig hebben

Melissa Depraetere (SP.A)

Ook nieuwkomer Melissa Depraetere (SP.A) staat achter de beslissing om het ontslag van Crombez te weigeren. "Iedereen is het erover eens dat we op dit moment stabiliteit en rust nodig hebben," benadrukt het toekomstige Kamerlid voor SP.A in "De ochtend" op Radio 1. "We zijn met heel veel nieuwe mensen in het parlement, dat is ook de verdienste van onze voorzitter. Wij zijn ook vragende partij om de komende maanden heel hard in te zetten op onze organisatie en ons verhaal en om ons te laten coachen. En een interne voorzittersstrijd hoort daar op dit moment niet bij."

Meest gelezen