Facebook/TU.Eindhoven

Universiteit van Eindhoven opent vacatures voorlopig alleen voor vrouwen

De TU Eindhoven in Nederland stelt het komende anderhalf jaar alle vacatures voor vast wetenschappelijk personeel alleen open voor vrouwen. Pas aIs er na zes maanden nog geen geschikte kandidaat gevonden is, wordt verder gekeken. De universiteit hoopt zo het evenwicht tussen het aantal mannen en vrouwen in het personeelsbestand meer in evenwicht te brengen.

De maatregel maakt deel uit van het nieuwe Irène Curie Fellowship-programma. Dat start vanaf 1 juli en zal minstens 5 jaar lopen. In die periode zijn er bij de TU Eindhoven ruim 150 vacatures voor vast wetenschappelijk personeel in te vullen.

Alvast het komende anderhalf jaar worden alle nieuwe vacatures enkel opengesteld voor vrouwen. Wie aangenomen wordt, krijgt een extra startpakket op maat, 100.000 euro voor onderzoek en een mentor. Vacatures waarvoor na een half jaar geen goede vrouwelijke kandidaat gevonden is, worden opnieuw opengesteld buiten het programma, ook voor mannen. Dan nog moet de sollicitatiecommissie minstens een man en een vrouw voordragen.

TU Eindhoven hoopt zo meer vrouwen aan zich te binden, zodat er een betere balans komt tussen het aantal mannen en vrouwen in de vaste wetenschappelijke staf.

20 procent vrouwelijke hoogleraren

"We hechten bijzonder veel waarde aan gelijke waardering en kansen voor vrouwen en mannen", licht rector Frank Baaijens toe op de website van TU Eindhoven. "Het is al langer bekend dat een divers personeelsbestand beter functioneert. Het leidt tot betere strategieën, creatievere ideeën en snellere innovatie."

Vorig jaar eindigde de universiteit opnieuw onderaan het lijstje Nederlandse universiteiten in de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren, met 12,6 procent vrouwelijke hoogleraren. Dat aandeel groeit, maar "te langzaam", zegt Baaijens aan NRC. "We willen een cultuurverandering, we willen de diversiteit en inclusiviteit vergroten. En omdat we de komende jaren 150 vaste vacatures te vervullen hebben, kunnen we nu een flinke slag maken."

We willen de diversiteit en inclusiviteit vergroten. En omdat we de komende jaren 150 vaste vacatures te vervullen hebben, kunnen we nu een flinke slag maken.

Rector Frank Baaijens

De universiteit streeft ernaar om volgend jaar 20 procent vrouwelijke hoogleraren in dienst te hebben, 25 procent vrouwelijke hoofddocenten en 35 procent vrouwelijke docenten. Zonder deze maatregel wordt dat doel niet gehaald, schrijft het bestuurscollege van de universiteit in een nieuwsbrief aan studenten en medewerkers.

De universiteit heeft de maatregel afgetoetst bij Europese wetgeving. "Die staat het toe om gericht personeel te werven onder ondervertegenwoordigde groepen", luidt het.

Eind 2020 wordt deze procedure geëvalueerd. Vanaf dan wordt jaarlijks gekeken welk deel van de functies het eerste half jaar alleen aan vrouwen wordt aangeboden.

Meest gelezen