Amr Nabil

Egypte verwijt VN dat ze dood van Mursi "wil misbruiken voor politieke doeleinden"

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN Michelle Bachelet heeft vragen rond de dood van de zieke ex-president Mohammed Mursi. Vooral de omstandigheden van zijn gevangenschap moeten opgeklaard worden, aldus haar woordvoerder. Egypte verwijt de VN dat het de dood van Mursi wil "politiseren". Ook de Turkse president Erdogan heeft zich opnieuw uitgelaten het overlijden van Mursi. Hij zei dat die "geen natuurlijke dood stierf." 

"Er moet meteen een onafhankelijk en diepgaand onderzoek komen naar de dood van Mohammed Mursi. Die is maandag onwel geworden in de rechtbank in Egypte en kort daarna overleden. Mursi was 67 en zat sinds de militaire staatsgreep waarbij hij in 2013 werd afgezet, in de gevangenis. 

De woordvoerder van VN-commissaris Bachelet heeft vragen rond de omstandigheden waarin Mursi jarenlang is vastgehouden. Zo zou hij langdurig in een isoleercel hebben gezeten en zou hij niet de nodige geneesmiddelen gekregen hebben. 

Het bureau van Bachelet merkt op dat Egypte internationale conventies over mensenrechten en politieke rechten ondertekend heeft en dus gebonden is aan die verdragen. De VN vragen dan ook dat er een onafhankelijk onderzoek komt dat volledig los staat van de Egyptische overheid 

Egypte beschuldigt de Verenigde Naties ervan dat ze de dood van Mohamed Mursi willen "politiseren". In een mededeling heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het verzoek van de VN "in de krachtigste bewoordingen" verworpen. Buitenlandse Zaken zegt dat de VN het "natuurlijke overlijden van Mursi wil misbruiken voor politieke doeleinden."

Ook mensenrechtenorganisaties hadden al gevraagd om een onderzoek naar de omstandigheden van Mursi's dood.

Erdogan: "Mursi stierf geen natuurlijke dood"

Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is vandaag nog eens teruggekomen op de dood van Mursi, nadat hij maandag al scherp had gereageerd. Volgens Erdogan stierf Mursi geen natuurlijke dood, maar werd hij gedood. Erdogan houdt de Egyptische autoriteiten verantwoordelijk.

"In de rechtszaal lag hij gedurende twintig minuten te kronkelen op de vloer", zei Erdogan op een verkiezingsmeeting in Istanbul. "De autoriteiten hebben niets gedaan om hem te helpen. Hij werd gedood en stierf geen natuurlijke dood."

Meest gelezen