Videospeler inladen...

Vast in de lift en een kritische noot van Almaci: Vlaamse parlementsleden komen voor het eerst bijeen

In het Vlaams Parlement hebben de 124 parlementsleden zonet de eed afgelegd bij de tijdelijke voorzitter Herman De Croo (Open VLD). Aan het einde van de zitting werd die al vervangen door Kris Van Dijck (N-VA). De zitting verliep vlot, al liet Groen-voorzitster Meyrem Almaci een kritische noot horen, mogelijk richting de fractie van Vlaams Belang.  

Voor het eerst sinds de verkiezingen op 26 mei is het Vlaams Parlement opnieuw samengekomen in de Koepelzaal in Brussel. De 81-jarige Herman De Croo (Open VLD) mocht als langst zetelend parlementslid de zitting voorzitten, en hield nadien naar eigen zeggen zijn "laatste parlementaire toespraak".

Daarin had hij het over het belang van compromis in de politiek. Het is aan de parlementsleden om "angst en onbehagen, onzekerheid, en boosheid" door de snel veranderende wereld tegen te gaan, zei De Croo.  Bij de eedaflegging werd hij geassisteerd door Adeline Blancquaert (23) en Filip Brusselmans (21), de jongste twee parlementsleden, beiden van Vlaams Belang.

Nooit zoveel vrouwen

Die partij levert als winnaar van de verkiezingen 23 parlementsleden, waarvan 14 nieuw zijn in het Vlaams Parlement. Dat die nieuwe parlementsleden zich niet altijd aan de partijlijn houden, bleek al bij aanvang. Adeline Blancqaert zei voor de zitting dat ze nog steeds voorstander is van een "Vlexit", waarbij Vlaanderen de Europese Unie zou verlaten. Veertien dagen geleden week federaal verkozen Dominiek Sneppe al af van het partijstandpunt over holebirechten.

Het Vlaams Parlement wordt overigens voor meer dan de helft vernieuwd. Maar liefst 43 van de 124 verkozenen zaten bovendien nog nooit in een parlement. Ook zaten er nooit eerder zoveel vrouwen: 46,7 procent.

Nicolas Maeterlinck

Almaci legt de eed twee keer af

De zitting verliep zonder veel opstoten, al was het voor sommige parlementsleden nog even wennen. Toen Filip Brusselmans (Vlaams Belang) de naam van Björn Rzoska (Groen) verkeerd afriep, suste de voorzitter met "dat leert ge nog wel". Later moest ook nieuwverkozen voorzitter Kris Van Dijck bekennen dat hij de namen nog niet allemaal vlot beheerst. 

Doordat de parlementsleden in alfabetische volgorde de eed aflegden, kwamen Bart De Wever (N-VA) en Filip Dewinter (Vlaams Belang) vlak na elkaar aan bod. Na de eedaflegging gaven de mannen elkaar even een schouderklopje:

Videospeler inladen...

Groen-voorzitster Meyrem Almaci maakte van haar eedaflegging gebruik om een statement te maken. In plaats van de klassieke formule “Ik zweer de Grondwet na te leven”, zei ze: “Ik zweer de grondwet na te komen en op te komen voor de universele rechten van élk mens." Mogelijk was dat laatste een boodschap richting de aangedikte fractie van Vlaams Belang.

"Ik wilde de basiswaarden waar we voor staan even expliciteren", zegt Almaci achteraf. "We voelen dat er in de samenleving dingen gaande zijn die verontrustend zijn. Als je ziet dat er dan vanuit bepaalde hoek reactie komt, dan voelen ze zich blijkbaar aangesproken." Op Twitter werd Almaci alvast prompt uitgescholden voor "viswijf" door Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin. 

Bekijk hier de eedaflegging van Meyrem Almaci: 

Videospeler inladen...

Voor anderen was het dan weer haasten om op tijd op de zitting te raken. Vera Jans (CD&V) zat namelijk vast in de lift tussen de vijfde en zesde verdieping. Na een sprintje raakte ze toch nog op tijd in de Koepelzaal. "Ik zat daar wel alleen", verzekert Jans achteraf. 

Kris Van Dijck wordt (even) voorzitter

Op het einde van de zitting werden de nieuwe voorzitter van het parlement en de ondervoorzitters gekozen. Zoals eerder al bekend raakte, wordt dat Kris Van Dijck van N-VA. Eerste ondervoorzitter is Filip Dewinter van Vlaams Belang. Van Dijck blijft intussen ook burgemeester van Dessel. Of hij de volledige legislatuur aanblijft als voorzitter, wordt bij de regeringsvorming beslist. Hoe dan ook zal Kris Van Dijck op 11 juli, de Vlaamse feestdag, de toespraak geven in het stadhuis van Brussel. "Het doet me wel iets", liet hij zich ontvallen. 

Bekijk het verslag van de eedaflegging uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Bart Verhulst: "Niets meer te weten gekomen over regeringsvorming in Vlaanderen"

Videospeler inladen...

Bekijk de reportage over de eedaflegging in het Vlaams Parlement uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...
Kris Van Dijck (N-VA)

Bekijk hier nog eens de verdeling van de zetels in het Vlaams Parlement: 

Meest gelezen