2.400 nooit geziene foto's van Ground Zero gevonden op uitverkoop

Een Amerikaanse archivaris heeft een collectie van nooit eerder vertoonde foto's van Ground Zero op het internet gezet. In totaal gaat het om 2.400 foto's die zijn genomen door een arbeider in de weken na de aanslagen van 11 september 2001 in New York. Een Amerikaanse familie kon de fotocollectie op de kop tikken tijdens de verkoop van een huis.

Vorige week gaf de Amerikaanse presentator Jon Stewart een emotionele speech voor het Amerikaanse Congres. Daarin nam hij het op voor de hulpdiensten die na de aanslagen van 11 september als eerste ter plaatse waren.

Naar aanleiding van die speech postte Jason Scott, een Amerikaanse archivaris, een reeks tweets met daarin nooit geziene foto's van de ravage op Ground Zero na de aanslagen. De foto's zouden zijn genomen door een arbeider die op Ground Zero aan de slag was om puin te ruimen, in de weken na de aanslagen op het World Trade Center in New York.

De fotocollectie kwam in het bezit van een familie die een reeks versleten cd-roms op de kop kon tikken tijdens de verkoop van een huis. Toen die cd-roms een schat aan unieke foto's bleken te bevatten, gaven ze die door aan de archivaris Jason Scott. Hoewel veel cd-roms onleesbaar waren geworden, kon hij de meeste beelden toch nog recupereren. 

(lees verder onder de foto)

"Normaal wordt dit soort spullen  genegeerd tijdens een verkoop en belanden ze in een afvalcontainer", zegt een collega van Scott aan de BBC.

Scott zelf tweette nog: "Het zou wellicht nuttig zijn om de arbeider te interviewen die rondliep op die plek, die al deze unieke beelden van Ground Zero kon vastleggen en toonde hoeveel inspanningen er geleverd werden om de boel op te ruimen. Maar dat kan niet. Hij is dood. Net als hij zijn er nog velen ziek door het werk dat ze toen deden op Ground Zero." 

Bij de aanslagen van 9/11 kwamen in totaal bijna 3.000 mensen om het leven. Duizenden reddingswerkers hebben nog steeds gezondheidsproblemen door de giftige dampen die rond Ground Zero hingen. 

(lees verder onder de foto)

Je kan alle foto's bekijken via deze link. Wij selecteerden 10 foto's:

Meest gelezen