2 verdachten opgepakt die PKK-strijders gerekruteerd en getraind zouden hebben

In een onderzoek van het federaal parket zijn twee verdachten opgepakt die mensen zouden gerekruteerd en getraind hebben voor de Koerdische gewapende groepen, onder meer de PKK. Dat laat Eurojust weten, dat de operatie coördineerde. De arrestaties kwamen er na negen huiszoekingen in onder andere ons land, Frankrijk en Zwitserland.

Het onderzoek ging in 2017 van start bij het federaal parket in ons land. Speurders van de federale gerechtelijke politie haden vermoedens dat er in België mogelijk mensen gerekruteerd werden voor de Koerdische gewapende strijd. Dat parket stelde vrijwel meteen een onderzoeksrechter in Luik aan, gespecialiseerd in terreurzaken. 

"In de zomer van 2017 is de politie tussengekomen in een vakantiewoning in Theux, in de provincie Luik, waar mogelijk een ideologisch kamp plaatsvond", zegt Wenke Roggen van het federaal parket. In de woning waren een 20-tal mensen aanwezig, waaronder enkele opleiders en mensen die een opleiding volgden.

Onderzoek met internationale vertakkingen

Na analyse van het materiaal bleek al snel dat er in het onderzoek internationale vertakkingen waren naar andere Europese lidstaten. Het dossier nam daarop een internationale wending, waarbij er een samenwerking ontstond met de Europese politiedienst Europol en Eurojust, het samenwerkingsverband van alle openbare aanklagers van de Europese lidstaten. 

Het gecoördineerde onderzoek leidde gisteren tot een uitgebreide actiedag, waarbij er gelijktijdig negen huiszoekingen plaatsvonden in vijf landen: ons land, maar ook Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Uiteindelijk konden twee verdachten opgepakt worden voor verhoor, één in Frankrijk, één in Zwitserland. Zij zouden deel uitmaken van de PKK en haar gewapende vleugel HPG.

Ze worden ervan verdacht betrokken te zijn bij het ronselen van mensen die ingezet zouden kunnen worden voor terroristische activiteiten voor de Koeridsche zaak

Ton Van Lierop, Eurojust

"De twee worden ervan verdacht betrokken te zijn bij het ronselen van mensen die ingezet zouden kunnen worden voor terroristische activiteiten voor wat zij de Koeridsche zaak noemen", verduidelijkt Ton Van Lierop van Eurojust. "Ze zouden behoren tot een militaire vleugel die verbonden die is aan een militaire tak die gelieerd wordt aan de PKK." Ook zouden ze in verschillende landen opleidings- en trainingskampen georganiseerd hebben. De twee werden intussen weer vrijgelaten.

De Koerdische Arbeiderspartij PKK is een gewapende Koerdische groep, die algemeen beschouwd wordt als een terroristische organisatie. HPG (People’s Defence Forces) is een militaire vleugel van de PKK. 

Meest gelezen