Actie tegen blauwalg mislukt door foute pomp brandweer

In Destelbergen, bij Gent, heeft de brandweer de installatie van een noodpomp in het Damvalleimeer afgeblazen om blauwalg aan te pakken. De brandweer had de foute pomp bij zich. Ze zou waternevel kunnen veroorzaken, waardoor de gevaarlijke bacterie zich nog meer zou kunnen verspreiden. De brandweer bekijkt nu of er een pomp is die voor circulatie kan zorgen, zonder gevaar voor extra besmetting. De bacterie kan gevaarlijk zijn voor mens en dier.

De brandweer kwam met een pomp naar het meer in de Damvallei in Destelbergen, maar de actie werd afgeblazen. De pomp zou het water meer laten circuleren. Op die manier krijgt blauwalg minder kans om welig te tieren na een zonnige, warme periode. Daar hebben ze in Destelbergen de voorbije jaren geregeld last van. Vorig jaar zelfs met een massale vissterfte tot gevolg.

"Het is het proberen waard"

De pomp moest dat probleem verhelpen. Al snel bleek dat het exemplaar dat de brandweer mee had voor waternevel zorgt en dat geeft de bacterie de kans om zich nog meer te verspreiden. Er wordt nu bekeken welke pomp wel geschikt is. Als die gevonden wordt, kan die nog vanmiddag geinstalleerd worden. Wel wordt gevreesd dat het meer gewoon té groot is om het probleem met een pomp aan te pakken. "We hebben echt geen idee of het effect zal hebben maar het is het proberen waard. We hebben de situatie net van dichtbij bekeken. Als we toch nog een pomp installeren zullen onze duikers dat moeten doen, op een veilige afstand van de oever", vertelt Stijn Waeytens van de brandweer. 

Gevaar voor mens en dier

Blauwalg duikt geregeld op, vooral in stilstaand water, en is - hoewel de naam anders doet vermoeden - geen alg, maar een bacterie. Die kan gevaarlijk zijn voor mens en dier. In besmet water zwemmen of ervan drinken kan ernstige irritatie en darmklachten veroorzaken, voor dieren kan de bacterie zelfs fataal zijn. In de Damvallei is zwemmen voor mensen sowieso verboden, het gaat om een natuurgebied. Informatieborden manen wandelaars, fietsers en mensen met honden aan om elk contact met het water te vermijden. 

 

Meest gelezen