Videospeler inladen...

Assita Kanko (N-VA): "Als Vox naar onze Europese fractie komt, lopen wij niet weg. Wij zijn leeuwen, geen katten"

De N-VA heeft gisteravond beslist om in het Europees Parlement in de conservatieve ECR-fractie te blijven, ook al maakt onder meer de uiterst rechtse Spaanse partij Vox daar deel van uit. "Wij willen Vox niet in onze fractie, maar wij lopen niet van hen weg. We zullen onze mening laten horen en Vox gaat ons niet tegenhouden", klonk toekomstig Europees Parlementslid Assita Kanko strijdvaardig in "De afspraak".

Geert Bourgeois, die Europees lijsttrekker was voor de N-VA, heeft nog geprobeerd om een nieuwe Europese fractie te vormen, maar dat is dus niet gelukt. Daardoor was de N-VA veroordeeld tot de ECR-fractie, een conservatieve fractie waar ze de afgelopen 5 jaar ook al deel van uitmaakte. 

De ECR-fractie was niet de eerste keuze van de N-VA, omdat daarin een aantal partijen zitten met extreme standpunten, onder meer over holebi- en vrouwenrechten. Maar vooral de Spaanse partij Vox is een doorn in het oog van de N-VA, want die partij is radicaal tegen zelfbestuur voor de Spaanse regio Catalonië. 

"Wij waren niet dakloos", benadrukt Assita Kanko, een van de vice-voorzitters van de ECR-fractie, in "De afspraak". "We hebben gekozen om te blijven. ECR is de enige fractie waar je echt vrij kunt stemmen. Wat we delen gaan we samen doen, wat we verwerpen, gaan we niet doen." 

We zullen de Catalanen ook blijven verdedigen. Wij gaan onze mening laten horen en Vox gaat ons niet tegenhouden

Wat Vox betreft, is Kanko duidelijk: "Wij willen Vox niet in onze fractie en hebben ook verzet aangetekend. Maar als Vox komt, lopen wij niet weg. Wij zijn leeuwen, geen katten. We zullen de Catalanen ook blijven verdedigen. Wij gaan onze mening laten horen en Vox gaat ons niet tegenhouden."

En wat dan met die partijen in de ECR-fractie die het niet zo nauw nemen met vrouwenrechten? Toch het stokpaardje van Kanko. "Ik aanvaard dat niet, maar we delen wel een mening over Europa, over hoe we in de toekomst moeten samenwerken."

"Ik wil vooral tonen dat ik gekomen ben om te vechten. Ik ga heel hard werken en zorgen voor een veiliger Europa, dat burgerlijke vrijheden verdedigt, waarbij vrouwenrechten centraal staan. En als ik iemand tegenkom die mij probeert te temmen, in de ECR-fractie of in het parlement, zal ik mij niet laten doen. Ik zal niet toelaten dat andere vrouwen worden onderdrukt", besluit Kanko.

Bekijk hier het interview met Assita Kanko in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen