(C)2007 {your name}, all rights reserved

David tegen Goliath: bedrijf uit Oudenaarde verslaat Adidas in de rechtbank

Schoenenbedrijf Shoe Branding Europe uit Oudenaarde heeft een grote zaak gewonnen tegen het Duitse sportmerk Adidas. Drie parallelle strepen: dat wilde Adidas claimen als merk, maar het Europese Hof van Justitie heeft besloten dat dat niet kan.

Al een paar jaar is er een geschil tussen Shoe Branding Europe, een schoenenbedrijf uit Oudenaarde, en het Duitse sportmerk Adidas. Eerder won Adidas al een zaak tegen het design van Shoe Branding Europe met twee opvallende schuine strepen aan de zijkant van schoenen. Dat ontwerp leek namelijk te veel op dat van Adidas.

Maar nu is er dus nog een andere "streepjeskwestie". Adidas wilde drie parallelle strepen claimen als merk, overal in de EU. Shoe Branding Europe verzette zich tegen die aanvraag en kreeg in 2016 gelijk van het Europese merkenbureau. Adidas ging in beroep tegen die beslissing, maar ook het Europees Hof van Justitie geeft  het Duitse merk geen gelijk. De bescherming van drie parallelle strepen gaat te ver volgens het gerecht.

Strepen op schoenen: wel van Adidas

Stefaan Van der Jeught van het Hof van Justitie: "Het probleem is hier dat Adidas de strepen heel algemeen wilde: voor alle kledingstukken, in alle richtingen, op elke manier aangebracht. Dat gaat te ver. In het verleden is er wel al eens een uitspraak geweest over drie strepen specifiek aangebracht op schoenen. Dat doet volgens het gerecht meteen denken aan Adidas, dus dat is wel beschermd."

In theorie kan Adidas nog een keer in beroep gaan tegen de beslissing. Maar de kans dat dat gebeurt is eerder klein, volgens Van der Jeught.
 

tshirt van Adidas met strepen

Meest gelezen