Videospeler inladen...

Beelden bevestigen: voor het eerst in 200 jaar zijn er wolvenwelpjes geboren in Nederland

Een wildcamera heeft beelden kunnen maken van drie wolvenwelpjes op de Veluwe in Nederland. Het is zeker 200 jaar geleden dat er nog wolvenkleintjes in het wild zijn geboren bij onze noorderburen. Ook bij ons zouden er ondertussen sinds lang weer kleine wolfjes rondlopen. Maar het is nog wachten op de eerste beelden.

Net als in ons land is de wolf ook in Nederland weer helemaal terug. In het natuurgebied de Veluwe in de provincie Gelderland heeft zich sinds begin dit jaar niet alleen een solitaire wolf gevestigd, maar ook een wolvenkoppel. Er waren enkele maanden geleden al aanwijzingen dat het vrouwtje drachtig zou zijn, en op nieuwe videobeelden wordt dat vermoeden nu bevestigd.

Een wildcamera heeft beelden kunnen maken waarop drie jonge welpjes de natuur aan het verkennen zijn. Volgens wolvenkenners zouden ze in april zijn geboren en nu twee tot drie maanden oud zijn. Volgens de vereniging Wolven in Nederland gaat het om een nest van vijf welpen.

Het is gebruikelijk dat jonge wolven de eerste maanden met de moeder in het nest blijven. Daarna gaan ze op onderzoek uit. In het tweede levensjaar verlaten jonge wolven hun nest om elders een eigen territorium af te bakenen. Daarbij kunnen ze honderden kilometers afleggen.

"De kans bestaat dat de jonge wolven op termijn naar ons land uitzwerven", zegt wolvenkenner Jan Loos. "Al worden er in Duitsland veel meer jongen geboren. De kans dat er van daaruit jonge wolven naar ons komen, is dus veel groter."

De exacte locatie waar de beelden zijn gefilmd, wordt niet vrijgegeven. Nederlandse natuurorganisaties roepen wandelaars ook op om het nest met rust te laten en niet over de Noord-Veluwe te gaan rondzwerven.

Wachten op eerste beelden uit België

Ook in ons land zouden er ondertussen kleine wolfjes moeten rondlopen. "De welpjes van onze wolvin Naya en wolf August zouden normaal ongeveer ondertussen even oud moeten zijn als die in Nederland", zegt Dries Gorissen van het Agentschap Natuur en Bos. "Maar voorlopig is het nog wachten op de eerste waarnemingen."

Gisteren verscheen er in Nederland trouwens nog een zeldzame foto van een wolf die een reekalf kon vangen. "Het gaat 100 procent zeker over de vader van de welpjes in Nederland", zegt Jan Loos. "Het reekalf dient waarschijnlijk deels als voeding voor de kleintjes. Die zijn momenteel nog te jong om al vast voedsel te eten, maar eten het wel al in opgebraakte vorm."

Benny Pieters

Meest gelezen