Video player inladen...

Gemeentelijke fase van rampenplan afgeblazen in Kalmthout

In Kalmthout is de gemeentelijke fase van het rampenplan weer afgeblazen, na het onweer van woensdagavond. De wateroverlast neemt er af en de brandweer wordt niet langer overstelpt door nieuwe oproepen.

In Kalmthout in het noorden van de provincie Antwerpen had burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) gisteravond de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd vanwege de overvloedige regenval. Heel wat straten stonden blank en de hoofdassen zoals de Kapellensteenweg waren afgesloten. Intussen is dat rampenplan weer afgeblazen.

De straten Handelaar en Zwanenberg blijven wel nog tot morgen afgesloten omdat er nog steeds water op de weg staat ter hoogte van het waterzuiveringsstation.

Ook in de ruilverkavelingswegen Beekdal en Kruisbos zijn nog delen ondergelopen en kunnen fietsers en voetgangers niet door. De gebieden in kwestie liggen in het natuurlijk afwateringsgebied van de waterloop de Kleine Aa die woensdag stevig buiten haar oevers trad en nog steeds heel wat van het wegvloeiend regenwater van de omliggende straten te slikken krijgt. Ook op het vlak van het wegvegen van slib en vuil is er ook vrijdag nog werk aan de winkel.

Kalmthout gaat een aanvraag doen om het onweer van woensdag te laten erkennen als ramp, zodat wie schade leed een beroep zou kunnen doen op het Rampenfonds. 

Wateroverlast in Kalmthout.
Marnik Aerts

Er viel gisteravond tussen de 70 en de 100 liter water in twee uur tijd. De brandweer in Kalmthout kreeg alles samen zo'n 250 oproepen van inwoners en bedrijven in de omgeving. "Ik ben al bijna 20 jaar burgemeester, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. De wateroverlast is ongezien", zegt burgemeester Jacobs. 80 brandweermannen waren er in de weer, ook van omliggende korpsen.

Volgens de burgemeester zal de brandweer ook vandaag nog de hele dag in de weer zijn. "Er zijn nog meer dan 60 adressen die ze moeten afwerken." 

De gemeente neemt wel degelijk heel wat maatregelen om wateroverlast tegen te gaan, zegt Jacobs. "Maar tegen de intensiteit van een dergelijke bui kan je weinig doen. Het systeem kon het niet aan." De burgemeester is van plan om een aanvraag in te dienen bij het Rampenfonds, zo zegt hij aan Radio 2 Antwerpen. 

Beluister het gesprek met Lukas Jacobs in "Start je dag" (Radio 2): 

Niet iedereen in Kalmthout liet de wateroverlast de pret bederven.
Marnik Aerts
Veel inwoners hadden opruimwerk vanmorgen.

In Kapellen was de wateroverlast onder meer groot in deelgemeente Putte bij de Nederlandse grens. De federale politie sloot er zelfs een tijdje de landsgrens.

De brandweer kreeg tientallen oproepen over ondergelopen straten en kelders. De gemeentelijke fase van het rampenplan was er enkele uren van kracht. Op de meeste plaatsen zijn de plassen en het water ondertussen grotendeels weggetrokken.

Wuustwezel werd vooral in deelgemeente Gooreind getroffen, met onder meer een ontruiming van palliatief verpleegtehuis Coda tot gevolg. Het water was van de nabijgelegen Bredábaan in een aantal kamers gelopen, waardoor de 6 aanwezige patiënten naar campus Klina in Brasschaat zijn overgebracht. Ook in Stabroek werden enkele straten die blank stonden uit veiligheidsoverwegingen afgesloten.

In Ekeren liepen enkele straten onder water, zoals de Veltwijcklaan en het Groot Hagelkruis, maar ook kelders. De brandweer kreeg er tientallen oproepen.

Nog door het onweer sloeg de bliksem in op een huis in Dessel, bij Mol. Daardoor vloog het dak in brand. Het huis heeft zoveel waterschade dat het voorlopig onbewoonbaar is. Niemand raakte gewond. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees verder onder de video:

Video player inladen...

Al van 's morgens vroeg onweer

Gisterochtend onweerde het ook al hevig in het westen en in het centrum van het land. 

In Lo-Reninge in West-Vlaanderen sloeg de bliksem in op een boerderij. Het hele bedrijf kwam zonder stroom te zitten. De inslag veroorzaakte geen brand, maar de brandweer kwam wel ter plaatse om de plek te koelen.

In Cadzand, net over de Nederlandse grens heeft een blikseminslag brand doen ontstaan in een vakantiehuis. Niemand raakte gewond.

Lo-Reninge

Vandaag rustiger weer

De buien zijn voorbije nacht naar Duitsland verschoven. Vanochtend begint gedeeltelijk tot zwaarbewolkt met vooral in het oosten van het land kans op enkele buien. In de namiddag worden de opklaringen breder in het westen en later ook in het centrum. In het uiterste oosten kunnen er zich aanvankelijk nog enkele onweersbuien ontwikkelen, maar later wordt het ook daar droog. Het is koeler met maxima tussen 17 en 22 graden.

Vanavond en komende nacht wordt het droog met brede opklaringen. Vooral in het westen kan het nevelig worden. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Video player inladen...

Meest gelezen