De manipulatieve leugen van de Mobiscore

Het huis van Frank Wouters op het platteland in de Kempen haalt een slechte Mobiscore, een "onrechtvaardig en manipulatief" resultaat. Hij reageert hiermee op de opinie van communicatieconsultant Bram Boriau die woont en werkt in Brussel, en een perfecte score haalt.

In het opiniestuk van Bram Boriau "De ongemakkelijke waarheid over de Mobiscore" resoneert het triomfalisme van het grote gelijk van iemand die ooit in Brussel is gaan wonen en nu eindelijk bevestiging krijgt van zijn keuze.

Laat ik me maar onmiddellijk zelf aan de schandpaal nagelen: Ik woon in Weelde in de Kempen en mijn huis heeft een Mobiscore van 4,5/10. Gebuisd dus. Overal wordt getoeterd dat de Mobiscore alleen maar een indicatie is. Fiscale of financiële gevolgen hangen er voorlopig nog niet aan vast, zo staat letterlijk in de nieuwsartikelen te lezen. Voorlopig … nog niet…. 

Er zijn al volop mensen die op de loer liggen om de fiscaliteit te koppelen aan de mobiscore of om ze verplicht te vermelden

Maar de link met de energieprestatiecertificaten (EPC) wordt niet eens verhuld en er zijn al volop mensen die op de loer liggen om de fiscaliteit te koppelen aan de mobiscore of om ze verplicht te vermelden. Met Immosite Zimmo is al een eerste schaap over de dam om het stigma uit te dragen.

Ook Bram Boriau haalt in zijn stuk aan dat hij de levenswijze van de plattelander niet veroordeelt, maar … Het gaat natuurlijk zoals altijd over die "maar", nooit over het zinsdeel dat daaraan vooraf gaat. Meer nog, het is een heimelijke ontkenning ervan. Doe maar eens de test: ik ben geen racist, maar … Ik heb niets tegen gelijke rechten, maar …. Ik geloof dat u mijn punt wel begrijpt. 

Onrechtvaardig

De Mobiscore is echter onrechtvaardig en manipulatief. Laten we beginnen met onrechtvaardig. Ons huis is vooral gebuisd omdat ik onvoldoende toegang heb tot openbaar vervoer. Leest u dat nog maar eens opnieuw voor u denkt dat u vindt dat ik asociaal woon. Het is een afschuiven van de verantwoordelijkheid van de overheid op de burger. 

De Mobiscore is onrechtvaardig omdat de overheid faalt om behoorlijk openbaar vervoer te organiseren 

Omdat de overheid faalt om behoorlijk openbaar vervoer te organiseren in het al decennia door Brussel verwaarloosde gebied waarin ik woon, is er nu plots een officieel meetinstrument uit diezelfde stad dat stelt dat ik hiermee een fout bega. Er is blijkbaar niets mis met het openbaar vervoer, alleen de mensen wonen op de verkeerde plek. 

De eerste de beste zwerver die in een station slaapt heeft dus een betere Mobiscore dan ik. Ik zal u de beschrijving van de aftandse treinen waar wij het in de Kempen mee moeten doen besparen, dat krijgt u op verzoek een andere keer. Laten we ook realistisch zijn: als ik naar Helvoirt wil in Nederland, 38 kilometer verder, doe ik hier 40 minuten over met de auto. Met het openbaar vervoer vraagt de routeplanner mij om 10 uur en 43 minuten uit te trekken. Toch wil men mij een schuldgevoel aanpraten dat ik een auto bezit en gebruik.

Manipulatief

De Mobiscore is ook manipulatief, want het zegt wat ik belangrijk moet vinden. De bereikbaarheid van ontspanning, cultuur en sport is volgens dit instrument matig en dat draagt bij aan mijn slechte score. Nochtans staan mijn boeken binnen handbereik in de kast, heb ik in heel mijn huis internet en de tv staat op loopafstand.

Ik heb geen dagelijkse behoefte aan wat in Antwerpen of Brussel geproduceerd wordt aan cultuur en ontspanning. Geef me dan maar Amsterdam, Kassel, Venetië, Londen, New York, Bilbao, allemaal plaatsen waar ik niet woon en Bram Boriau ook niet. 

Ik moet blijkbaar gaan fitnessen in een zweethol of lopen op de harde stoepen in het fijnstof van de metropool om een goede Mobiscore te verdienen

We wonen er bijna even ver vandaan. Natuurlijk tellen die locaties niet mee voor onze kneuterige Mobiscore, want ze zijn niet milieuvriendelijk te bereiken. Ik moet het dus doen met de cultuur die in Brussel of Antwerpen wordt vertoond. Weelde is te provinciaals, Londen te werelds. Je moet het doen met iets daartussenin, bepaald door de overheid.

Als ik wil joggen of fietsen, ben ik onmiddellijk in weilanden en bossen, maar daar krijg ik geen score voor. Ik moet blijkbaar gaan fitnessen in een zweethol of lopen op de harde stoepen in het fijnstof van de metropool om een goede Mobiscore te verdienen. Ik woon dichter bij een zweefvliegveld en een golfterrein dan welke Brusselaar ook, maar blijkbaar telt dat ook niet als ontspanning: niet goedgekeurd door de mysterieuze manipulatoren van de Mobiscore.

Klanten komen met plezier naar me toe, maar ook dat wordt niet in aanmerking genomen

Oh ja, ik hoef als zelfstandige ook zelden in de file te zitten naar Antwerpen of Brussel. Klanten komen met plezier naar me toe, maar ook dat wordt niet in aanmerking genomen. De opstellers van de Mobiscore gaan ervan uit dat ik mij naar Antwerpen en Brussel moet verplaatsen. Als mijn klanten zich vestigen in de stad, moet ik dat bekopen met de file ernaartoe én een lage Mobiscore. Als de mensen van Antwerpen of Brussel naar mij toe komen, verandert hun mobiscore niet.

Dat is het grote vooroordeel dat in de Mobiscore zit: het is gemaakt met Brussel en Antwerpen als norm. Natuurlijk dat die plaatsen dan goed scoren en de rest niet. Maar doe dan niet alsof het een objectief instrument is. Het is manipulatieve misleiding.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen