Belga

Eén op de vijf Belgen gelooft niet dat vaccins veilig zijn

21 procent van de Belgen denkt dat vaccins niet veilig zijn. België is daarmee een van de landen die de veiligheid van vaccinaties het meest in vraag stelt. Vooral in rijkere landen groeit de scepsis tegenover vaccins. Dat blijkt uit een wereldwijde studie in opdracht van de Britse medische ngo Wellcome.

8 procent van de ondervraagde Belgen geeft aan het "sterk oneens" te zijn met de stelling dat vaccins veilig zijn. Nog eens 13 procent is het "eerder oneens” met de stelling. Dat maakt dus dat 21 procent van de Belgen denkt dat inentingen onveilig zijn.

Aan de andere kant: er is nog altijd een ruime meerderheid die vindt dat vaccins wel veilig zijn: 62 procent (46 procent was het “sterk eens” met de stelling, 16 procent is het “eerder eens”). De overige landgenoten hebben geen mening of hebben geen antwoord gegeven.

Met een aandeel van 21 procent is het Belgische wantrouwen in de veiligheid van vaccins opvallend groot. Slechts in 5 van de 144 onderzochte landen zijn er nog meer mensen die de veiligheid in vraag stellen. De koploper is Frankrijk: 1 op de 3 Fransen (33 procent) vindt vaccins niet veilig.

(lees verder onder de grafiek)

De Belgen blijken op andere vlakken wel te geloven in vaccinatie. Zo zegt 83 procent van de Belgen dat vaccins doeltreffend zijn, terwijl slechts 5 procent gelooft dat dit niet het geval is. Ook vindt 89 procent van de Belgen het belangrijk dat kinderen gevaccineerd worden.

Wereldwijd blijkt 7 procent van de ondervraagden vragen te hebben bij de veiligheid van vaccins, 5 procent twijfelt aan de werking ervan. Opmerkelijk is dat het wantrouwen vooral groot is bij de inwoners van de relatief rijke landen. De landen die het meest vertrouwen hebben in de veiligheid zijn Bangladesh en Egypte (allebei 97 procent). In Rwanda gelooft zelfs 99 procent in de doeltreffendheid van vaccins.

Voor het onderzoek werden vorig jaar in totaal 140.000 mensen ondervraagd, in 144 verschillende landen.

Meest gelezen