Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Enige overgebleven voorstander zachte brexit ligt uit de race om Britse premier te worden

In het Verenigd Koninkrijk wordt de nieuwe Britse premier alvast geen aanhanger van een zachte brexit. Na de derde stemronde behaalde kandidaat Rory Stewart onvoldoende stemmen om door te gaan. De minister van ontwikkelingszaken was de enige overblijvende kandidaat die een brexit zonder akkoord categoriek uitsloot. Boris Johnson staat nog steeds aan de leiding met de meeste stemmen. 

De 313 Conservatieve leden van het Lagerhuis hebben voor de derde keer gestemd over een opvolger voor de Britse premier Theresa May. Van de vijf kandidaten haalde minister van Ontwikkelingszaken Rory Stewart het laagste aantal stemmen, namelijk 27. Hij ligt dus uit de race. Opvallend want gisteren kreeg hij nog het meeste aantal vrijgekomen stemmen achter zijn naam. 

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson ligt nog steeds op kop en heeft een comfortabele voorsprong op zijn tegenkandidaten. Johnson haalde 143 stemmen. Daarna volgt huidig minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt met 54 stemmen en milieuminister Michael Gove haalde er 51. Minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid, die gisteren nog als laatste eindigde, kreeg vandaag toch 38 Tories achter zich en stoot mee door naar de volgende ronde.

Eind juli kennen we nieuwe Britse premier

Morgen stemmen de Conservatieve parlementsleden opnieuw. Ze blijven zo doorgaan tot er twee kandidaten overblijven. Daarna zullen de 160.000 leden van de partij hun stem uit te brengen. Ze krijgen daar een maand de tijd voor. Eind juli worden de resultaten bekendgemaakt en weten we wie de nieuwe Britse premier wordt en leider van de Conservatieve partij. 

Overblijvende kandidaten

Meest gelezen