FAST-team van de politie klist opnieuw voortvluchtige crimineel van "Most Wanted"-lijst

Het Fugitive Active Search Team, kortweg FAST-team, kan alweer een naam schrappen van zijn Most Wanted-lijst. Dat meldt Het Nieuwsblad. Het FAST-team slaagde erin een 39-jarige Pool te arresteren in Brussel. De arrestatie gebeurde toen de man zijn hond uitliet in een park in Vorst. 

Zo'n anderhalf jaar geleden werd de Pool in beroep veroordeeld tot 18 jaar cel wegens vrijwillige doodslag, maar hij bleek spoorloos. In afwachting van zijn proces was de man vrijgelaten onder voorwaarden. Hij droeg onder meer een enkelband, maar die zou hij later zelf verwijderd hebben om nadien in de anonimiteit te verdwijnen.  "Gisteren kreeg de politie hem echter te pakken", zegt Sarah Frederickx van de Federale Politie. 

"De voortvluchtige kon opgepakt worden in het Dudenpark in Vorst, terwijl hij zijn hond aan het uitlaten was. De man stond al enkele maanden op onze Belgium's Most Wanted-lijst. Daarop zijn enkele bruikbare tips binnengekomen die tot de arrestatie geleid hebben. " Nu hij gevat is, kan de man zijn celstraf uitzitten. 

Uitbreiding opsporingsmethodes

De Belgium's Most Wanted-lijst werd in 2016 in het leven geroepen. Op de lijst staan enkel voortvluchtige criminelen die al veroordeeld zijn door de rechtbank. Het FAST-team kon intussen 11 van de 30 voortvluchtigen die initieel op de lijst stonden vatten.

Een wetsverandering  van begin juni dit jaar zou de zoektocht naar de voortvluchtige criminelen extra moeten helpen . "Er zijn een aantal wettelijke wijzigingen geweest waardoor we nu bijvoorbeeld ook telefoontaps kunnen uitvoeren, terwijl dat vroeger niet kon", zegt Sarah Frederickx.

"We hopen dat dit een extra middel zal zijn om de voortvluchtigen op te sporen."  Eind mei kon het FAST-team nog een Nederlandse man van op de lijst arresteren in Spanje. 

Meest gelezen